HOLANDSKI ISTRAŽIVAČ TVRDI DA JE PREDVIDIO POTRES, ODGOVORIO MU EMSC: "To nikako nije moguće..." (VIDEO)

"Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju", poručili su iz EMSC-a o tvrdnjama Holanđanina da je predvidio potres.

  • Evropa

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) reagirao je na informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama u kojima holandski naučnik tvrdi da je predvidio razorni potres u Turskoj.

Naime, holandski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. februara da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru. Podsjetio je na to i u današnjoj objavi nakon što je upravo tu regiju jutros pogodio razorni potres magntitude 7,8 po Richteru.

"Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritično kretanje planete, kakvo smo imali 4.-5. februara", napisao je Hoogerbeets na Twitteru.

Na njegove objave reagira je EMSC koji poručuje kako potrese nije moguće predvidjeti.

"Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naše kanale povezuje s tvrdnjama o predviđanju", poručili su iz EMSC-a na Twitteru.

"I iskreno govoreći, da je neko zaista u stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u naučnom radu. Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni", zaključili su iz EMSC-a.

"Definitivno takva predviđanja potresa nisu moguća, moguće je samo nagađati. Turska se nalazi na izrazito tektonski aktivnom području i tamo se ovakvi potresi mogu uvijek očekivati. Već 40 godina radim u ovoj struci i čula sam svašta, može se pretpostaviti, ali tačno područje i jačinu potresa ne možemo predvidjeti iako bi svi voljeli da možemo", kazala je seizmologinja Ines Ivančić, prenosi 24sata.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...