ŠVEDSKA REAGOVALA: EU zbog Turske pokreće specijalni mehanizam IPCR, šta to znači

Aranžmani IPCR-a imaju za cilj jačanje sposobnost Europske unije da brzo donosi odluke u slučajevima velikih međusektorskih kriza.

  • Evropa

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Švedska kao predsjedavajuća Vijeća Evropske unije odlučila je aktivirati integrirani odgovor na političku krizu (IPCR) za koordinaciju mjera podrške EU kao odgovor na potres u Turskoj i Siriji, a u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom.

Aranžmani IPCR-a imaju za cilj jačanje sposobnost Europske unije da brzo donosi odluke u slučajevima velikih međusektorskih kriza koje zahtijevaju odgovor na nivou EU.

Kroz ovaj mehanizam, predsjedavajući Vijeća koordinira politički odgovor na krizu okupljajući institucije EU, države članice i druge ključne aktere.

Navedene aranžmane Vijeće je odobrilo 25. juna 2013. godine. U decembru 2018. Vijeće je usvojilo odluku kojom ih je pretvorilo u pravni akt.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i Siriju. Osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Uslijedili su brojni manji potresi, ali i jedan veći na istom području magnitude 7,7. Posljednje informacije govore da je u Turskoj i Siriji više od 2.500 mrtvih, dok je više hiljada osoba povrijeđeno. Pod ruševinama je i državljanin Bosne i Hercegovine. U popodnevnim satima Tursku i Siriju pogodila su dva nova jaka zemljotresa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...