LIDL OTKRIO RAZVOJNU STRATEGIJU U BIH: "Gradićemo prodajne objekte u mjestima iznad 30 hiljada stanovnika!"

Predstavnici kompanije informirali su Košarca o ambicioznom planu da u narednih nekoliko godina prodajni objekti kompanije ''Lidl'' budu prisutni u gradovima i općinama u BiH koji imaju više od 30.000 stanovnika.

  • Ekonomija

  • 07. Feb. 2023  

  • 3

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Sarajevu s izvršnim direktorom kompanije Lidl Deanom Sunekom i voditeljem sektora Marjanom Mikovićem te su razgovarali o nastavku aktivnosti izgradnje trgovačkih centara ovog lanca u BiH. 

Predstavnici kompanije informirali su Košarca o ambicioznom planu da u narednih nekoliko godina prodajni objekti kompanije ''Lidl'' budu prisutni u gradovima i općinama u BiH koji imaju više od 30.000 stanovnika. Sa aspekta razvojnih planova, naglašeno je da bi kompanija ''Lidl'' u budućnosti mogla otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u BiH. 

Košarac i predstavnici "Lidla" posebno su se fokusirali na pitanje zastupljenosti domaćih proizvoda u prodajnim objektima ove kompanije. 

"Osim mogućnosti za nova zapošljavanja, smatram da je od ključne važnosti da u narednom periodu razgovaramo o tome na koji način i u kojem postotku će biti zastupljeni proizvodi iz Republike Srpske i Federacije BiH. Moj stav je da domaći proizvodi moraju na adekvatan način biti zastupljeni u svim trgovačkim centrima i na tome ću inzistirati", naveo je Košarac. 

Dodao je da je ohrabrujuća iskazana spremnost kompanije ''Lidl'' da proizvodi iz oba entiteta budu na odgovarajući način pozicionirani u njenim trgovačkim marketima, u skladu sa standardima te kompanije. 

Košarac je najavio da će u narednom periodu biti organiziran sastanak predstavnika nadležnih entitetskih institucija i prepoznatljivih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Lidla. 

"Kompanija Lidl prepoznatljiva je na svjetskom i europskom tržišu, a prisutna je i na regionalnim tržištima poput Srbije i Hrvatske. Raduje me njihovo opredjeljenje i spremnost da u budućnosti posluju u oba entiteta", naveo je Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Kao što je poznato, za prvu lokaciju Lidla u Sarajevu izabrano je zemljište koje se nalazi na raskrsnici ulica Džemala Bijedića i buduće IX transverzale. Tu je trenutno u fazi čišćenje terena te priprema za izgradnju tržnog centra.

Druga lokacija gdje će se u Sarajevu graditi Lidl i gdje je kupljeno zemljište je u Vogošći, a planovi ove kompanije su da svaka sarajevska općina ima maloprodajni objekat ovog njemačkog trgovinskog giganta. 

Također, nastavljene su aktivnosti na gradnji glavnog distributivnog centra Lidla u blizini Sarajeva. U njemu će se nalaziti i uprava kompanije za BiH. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...