PRIKUPLJENI OSTACI: Amerikanci objavili fotografije srušenog kineskog balona (FOTO)

Američki lovac lovac tipa F-22 je u subotu raketom zrak-zrak tipa Sidewinder srušio kineski balon, za koji Pentagon tvrdi da je bio namijenjen špijuniranju, odnosno snimanju tajnih vojnih postrojenja.

  • Svijet

  • 07. Feb. 2023  07. Feb. 2023

  • 0

Ostaci balona bili su rasuti iznad većeg područja, a ronioci američke ratne mornarice odmah su ih krenuli prikupiti.

Američka mornarica objavila je fotografije ostataka balona koji je letio nad SAD-om.

U objavi se navodi da su mornari koji su u nedjelju izvlačili ostatke bili dio mornaričkog tima za eksplozive.

Uređaj će sada biti pregledan kako bi se vidjelo je li stvarno riječ o špijunskoj opremi.

Balon, za koji se smatra da je bio velik otprilike kao tri autobusa, letio je na velikoj visini te je srušen oko šest nautičkih milja od američke obale u subotu u 20:39 po evropskom vremenu. Objavljena je i snimka trenutka rušenja balona, na kojoj se vidi kako veliki bijeli objekt pada prema moru nakon manje eksplozije.

BBC prenosi kako Kina cijelo vrijeme tvrdi da je taj balon za civilnu upotrebu i da je ušao u SAD slučajno zbog "više sile". Zbog balona su čak smijenili i šefa meteorološke službe.

ATLANTIC OCEAN - Sailors assigned to Explosive Ordnance Disposal Group 2 recover a high-altitude surveillance balloon...

Objavljuje U.S. Fleet Forces CommandUtorak, 7. veljače 2023.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...