IRFAN ČENGIĆ ZA “SB”: “Schmidt je samo izvođač radova za HDZ kako bi otežao formiranje vlasti, istu uslugu je učinio i za SDA”

“Svjesni smo da Lidija Bradara nikada ne bi podržala vladu parlamentarne većine u kojoj nema HDZ-a. Kao što je licemjerno od SDA boriti se za građansku BiH", kaže Čengić.

  • Politika

  • 07. Feb. 2023  07. Feb. 2023

  • 7

“Skupljanje potpisa je samo dokazivanje parlamentarne većine, ali ti potpisi nam nisu od velike pomoći za imenovanje Vlade FBiH u ovakvom ustavnom okviru Federacije Bosne i Hercegovine”, kaže u izjavi za “Slobodnu Bosnu” Irfan Čengić (SDP) poslanik u Domu naroda FBiH.

Pokret "Za nove generacije" više nije partner Trojke. SDA mogla bi mogla pomrsiti konce planovima “Osmorke” da dođu na poziciju premijera Federacije, ukoliko SDA-ov Refik Lendo ne da podršku za imenovanje federalne vlade.

Čengić kaže da na sceni imamo trenutno dvije vrste argumentacija, argumentaciju parlamentarne većine koju zastupa “Osmorka” i što je, kako kaže,  normalan argument u skoro svakom parlamentarizmu.

“Druga argumentacija je "legitimno predstavljanje" koje je SDA preuzela od HDZ-a. Realna je slika da niti jedna niti druga argumentacija u ovakvom ustavnom okviru nije 100% ispravna”, smatra Čengić, te dodaje:

“Svjesni smo da Lidija Bradara nikada ne bi podržala vladu parlamentarne većine u kojoj nema HDZ-a. Kao što je licemjerno od SDA boriti se za građansku BiH, a onda se hvatati za legitimno predstavljanje kako bi ostali u vlasti mimo parlamentarne većine”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na zasjedanju HNS-a prije nekoliko dana rekao da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt osigurao komforniju poziciju kada je u pitanju Dom naroda FBiH. U praksi to baš nije tako.

“Schmidt nije govorio istinu da je deblokirao uspostavu Vlade FBiH, što ova situacija i blokada najbolje dokazuje. On je samo izvođač radova za HDZ kako bi otežao formiranje vlasti bez te stranke, ali sada vidimo i da je uslugu učinio i SDA-u. Zapravo on je ojačao sve stranke da imaju jednonacionalne liste kako bi ovladali jednim od tri kluba u Domu naroda te je ubio svaku multietničku stranku”, kaže naš sagovornik.

SDA je optužila novog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da se „bruka odlaskom u Banjaluku na noge Dodiku“, dodavši da je vanjska politika isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu. Pitali smo Čengića  da li je Konaković ponizio državne institucije?

“Banja Luka je grad u Bosni i Hercegovini, prva posjeta ministra vanjskih poslova BiH je Briselu ako se ne varam.

Jasno je propisano da Bosna i Hercegovina je nadležna za vanjske poslove i to je neupitno. Sastanak Konakovića i Dodika sam doživio isključivo kao sastanak predsjednika koalicionih partnera a nikako kao diplomatsku aktivnost”, dodao je on.

Nakon što su mediji 5. februara prenijeli fotografije iz Narodnog pozorišta na dan komemoracije ubijenim građanima Sarajeva na Markalama, javnost u našoj zemlji je razočarana malim brojem prisutnih. Čengić je bio godišnjici obilježavanja ovog masakra na sarajevskim Markalama, kao i u Pozorištu.

alt

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

“Od par stotina parlamentaraca, ministara, direktora, zastupnika, vijećnika, savjetnika, direktora, predsjednika stranaka, imali smo praznu salu. Iskreno i ranijih godina odnos prema datumu koji je Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene u Sarajevu nije dobivao adekvatnu pažnju dužnosnika. Za mene je kultura sjećanja važna zbog naše budućnosti, očito mnogima nije”, ističe Čengić.

O Dodiku mislim isto što i prije izbora

Bez obzira koliko čelnici iz “Osmorke” govore o tome da se Milrorad Dodik promijenio ili da ima proevrospke stavove, on je ponovo vrijeđao obilježavanje masakra na Markalama.

“Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina. Jedna istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznati kad - tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbije i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje RS-a”, kazao je Dodik.

“Isto ono što sam mislio o Dodiku prije izbora mislim i danas. Ne vjerujem u promjene takvog čovjeka bez trunke empatije prema ljudima. Isto tako sam svjestan da većina ljudi iz opozicije RS-a ima iste stavove, samo ih ne izražava kao Dodik”, zaključio je Čengić.

(S. GOJAK)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...