SLUČAJEVI "NTF PLOČE” I "UNION BANKA": Reviziju Federacije BiH stavljaju pod političku kontrolu

Zašto uprave dva preduzeća i institucije koje su u vlasništvu Federacije odbijaju pristup dokumentaciji? Šta govori partijska linija HDZ-a BiH?

  • Politika

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 0

Nešto više od godinu nakon što je federalnim revizorima zabranjeno obavljanje revizije u Naftnim terminalima Federacije (NTF) Ploče koje je u 100-postotnom vlasništvu FBiH, isto se desilo i u Union banci koja je u 97-postotnom vlasništvu FBiH. Naizgled, navedena dva subjekta odnosno slučaja nemaju nekih poveznica. Ali, samo naizgled.

Prema informacijama iz Ureda za reviziju institucija FBiH, eklatantno je prekršen, ne samo Zakon o reviziji institucija u FBiH, čiji član 11. precizno nalaže da se revizija Ureda za reviziju FBiH provodi u svim javnim institucijama u FBiH (u koje spada i Union banka), već i međunarodni akti o pravilama revizije. Ali tu se u ovom slučaju priča ne završava. Evidentna je i krivična odgovornost zbog čega su federalni revizori uputili prijavu Tužilaštvu KS i Federalnom tužilaštvu, a još evidentnija da se rad revizora postepeno želi staviti pod političku kontrolu, piše portal Fokus.ba.

Naime, revizori su obavijestili su Vladu FBiH koja ne samo da po ovom pitanju ništa nije poduzela, već je samo dva dana nakon što je Uprava Union banke revizorima odbila dati traženu dokumentaciju, na svojoj sjednici održanoj 11. januara odobrila imenovanja dotadašnja dva člana Uprave na pune mandate, a to su Edin Mujagić i Leon Begić.

alt

Vratimo se kratko na 10. januar 2022. godine kada je direktor NTF Ploče (kadar HDZ-a BiH) onemogućio federalnim revizorima da u ovom federalnom preduzeću obave najavljenu reviziju o čemu je izvijestio Fokus.ba.

Kako smo izvijestili, tada su ekspresno u prostorije NTF-a došli i policijski inspektori Hrvatske za strance, što je, prema navodima iz Ureda za reviziju, više ličilo na prijetnju i zastrašivanje, No, umjesto da Vlada FBiH reagira, uslijedilo je, kao i sada u slučaju Union banke, nešto potpuno suprotno.

Ne samo da je reakciju Vlade FBiH tražio Ured za reviziju, već je to učinila i parlamentarna komisija za reviziju koja je u februaru 2022. na sjednici donijela Zaključak u kojem traži od Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH da se hitno uključe u rješavanje nastale situacije. Zatim je 29. marta 2022. godine zatražila od Vlade FBiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i OTF-a da hitno dostave traženu dokumentaciju najavljene i planirane finansijske revizije. Reakcija nije uslijedila, pa je Ured bio primoran obustaviti reviziju.

Portal Tačno.net lani je objavio istraživanje o čitavoj sprezi između vlasti, direktora Tomića koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen i pojedinih kompanija zahvaljujući kojoj Vlada FBIH godinama ulaže milione budžetskih sredstava u NTF Ploče, a nema nikakvu kontrolu nad utroškom sredstava.

alt

U revizorskom izvještaju o radu Operatora “Terminali FBiH” za 2020. godinu, preduzeća kojem pripadaju NTF Ploče, može se naći niz dokaza o tome kako se “upravlja” NTF Ploče, pa tako i sljedećom konstatacijom revizora:

Društvo (Operator Terminali FBiH) nije izvršilo procjenu umanjenja vrijednosti ulaganja u zavisno društvo NTF. za period od 2014-2020. godine, iskazanih u iznosu od 19.242.517 KM. Imajući u vidu da je zavisno društvo u ranijem periodu ostvarivalo značajne gubitke, te da kratkoročne obaveze prelaze kratkoročna potraživanja, ne možemo potvrditi vrijednost ulaganja”.

Tomić je prošle godine za Tačno.net izjavio da je „NTF hrvatsko trgovačko društvo, a da je FBiH samo vlasnik”?! Ova njegova izjava, evidentno je, otkriva da iza svega stoji pokroviteljstvo politike, i to uglavnom HDZ-a BiH.

Naime, ako pratimo partijsku liniju HDZ-a BiH od Josipa Tomića pa sve do Vlade FBiH, naći ćemo je u sljedećim osobama: Romeo Zelenika (predsjednik Nadzornog odbora NTF Ploče), Slaven Zeljko (član Uprave Operatora Terminali FBiH), Jelka Miličević (dopremijerka FBiH i ministrica finansija).

alt

Ova partijska linija postoji i veoma je očita, a možda i još izraženija, kada je riječ o Union banci ( u kojoj su također imenovani kadrovi HDZ-a BiH). Naime, Federalno ministarstvo finansija na čelu sa ministricom Miličević 97-postotni je vlasnik Union banke i nadležno je za donošenje odluka o ovoj banci.

Kada su revizori, kako su i najavili, 9. januara ove godine došli u Union banku radi pregleda dokumentacije, Uprava Union banke tražila je mišljenje od Federalnog ministarstva finansija. I dobila ga je. A u njemu je navedeno ministarstvo istaknulo da je Union banka predmet supervizije Agencije za bankarstvo, zbog čega „ostaje upitna potreba za revizijom od strane Ureda za reviziju“.

Da ova „odbijenica“ za federalne revizore činjenično baš i ne stoji, otkriva informacija prema kojoj privatna revizorska kuća „Ernest & Young“ d.o.o. Sarajevo redovno obavlja reviziju u Union banci. Dakle, to ne čini samo Agencija za bankarstvo FBiH. A s druge strane za privatne revizorske kuće obavljanje revizije u Union banci je dozvoljeno, ali ne i za ovlaštene federalne revizore?!

Da su slučajevi “NTF Ploče” i “Union banka” još jedni u nizu očitih slučajeva da se Ured za reviziju institucija FBiH stavi pod političku kontrolu svjedočili su i istupi federalnih ministara Denisa Lasića (HDZ BiH), Edite Đapo (SBB), Nermina Džindića (SBB), te Šemsudina Dedića (SDA) iz juna 2021. kada su se obrušili na federalne revizore zbog njihovih nalaza o tome da su navedena ministarstva na krajnje upitan način dodijelili 88 miliona KM firmama za vrijeme pandemije.

Iz Union banke su na upit Fokusa odgovorili sljedeće:

"Union banka nije revidirana institucija u postupku revizije finansijskih i drugih izvještaja u skladu sa Zakonom o reviziji institucija Federacije BiH. Union banka je komercijalna banka u većinskom vlasništvu Federacije BiH i registriranu djelatnost obavlja u skladu sa posebnim propisima", Zakonom o bankama Federacije BiH i propisima koje donosi Agencija za bankarstvo Federacije BiH, kao nadzorno i regulatorno tijelo u poslovanju svih banaka na teritoriji Federacije BiH. Navedenim propisima usklađenim sa relevantnim standardima i propisima Evropske unije jasno su, između ostalih, utvrđene i nadležnosti Agencije za bankarstvo Federacije BiH u pogledu nadzora nad poslovanjem i provođenjem radnji i aktivnosti u reviziji finansijskih i drugih izvještaja.

Union banka, kao i do sada, u radu namjerava održati svoje zakonito postupanje, a što podrazumijeva i postupanje u skladu sa dobijenim stavovima i mišljenjima Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Federalnog ministarstva finansija/financija. Potvrdu legalnosti postupaka u ovom predmetu, Union banka zatražila je kroz sudsko odlučivanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...