"REAGAN JE ZNAO KAKO TO DA URADI, ČAK I SILOM AKO TREBA!": Kissinger oštro osudio aktuelni američki establišment

Kako kaže, Amerika ne može sebi priuštiti da se izoluje.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2023  09. Feb. 2023

  • 2

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger osudio je politički establišment SAD zbog neuspjeha da demonstrira "domaću koheziju".

On je ocijenio i da Amerika ne može sebi da priušti da se izoluje, a kako je istakao, neće biti u stanju ni da odgovori na ogromne spoljnopolitičke izazove.

"Pošto SAD pate od domaćih podjela i međunarodnog nereda oko toga ko smo i za šta se zalažemo, državi je teško da prikupi domaću koheziju neophodnu za suočavanje sa izazovima koji su pred nama", rekao je on okupljenima na događaju organizovanom u čast bivšeg predsjednika Ronalda Raegana.

To, dodaje Kissinger, uključuje "izazov svjetskom poretku" koji stiže iz Kine, rusku vojnu operaciju u Ukrajini i očigledno skori razvoj "najrazornijeg oružja na svijetu" u Iranu, da ne govorimo o vještačkoj inteligenciji, za koju bivši diplomata upozorava da "transformiše samu ljudsku svijest".

"Svaki od ovih hitnih događaja zahtijeva kombinaciju snage i pomirenja", rekao je on, podsjećajući okupljene Reganove fanove da je bivši predsjednik "znao da Amerika treba da bude moćna u suštini i u umu kako bi zaštitila svjetski poredak – silom, ako je potrebno."

"Reagan, koji bi da je živ imao 112 godina, nikada se nije pokolebao u uvjerenju da je "Amerika najbezbjednija i najprosperitetnija kada njen lider oblikuje stabilni svijet", kao i da "stabilan svijet ne može da se zasniva na američkom izolacionizmu", tvrdi Kissinger.

Dok je 99-godišnji bivši diplomata opisao Raegana kao "mirotvorca", njegova administracija je izvršila invaziju na Grenadu, poslala hiljade vojnika na Bliski istok i pokušala da zbace vladu Nikaragve finansiranjem, obukom i naoružavanjem Kontra milicije preko CIA, podsjeća Russia Today Balkan.

Tokom Reaganovog predsjedništva, Kissinger je predsjedavao Nacionalnom dvopartijskom komisijom za Centralnu Ameriku, koja je optužila Sovjetski Savez da iskorištava političke nemire u regionu, istovremeno prikrivajući američku – a posebno Kissingerovu – podršku vojnim diktaturama poput one u Čileu kada je na čelu bio Augusto Pinoče i salvadorske "odrede smrti" koji su se, navodno, borili protiv komunizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...