MOŽE LI MED ZAMIJENITI ŠEĆER?: Naučnici donijeli "presudu"

Napokon imamo odgovor.

  • Jeste li znali

  • 10. Feb. 2023  10. Feb. 2023

  • 1

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i sniziti nivo holesterola ako se uzima u kontekstu zdrave ishrane, pokazala je nedavna studija objavljena u Nutrition Reviews, piše Fox News, a prenosi Večernji.hr.

„Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite konzumni šećer (konzumni šećer, odnosno saharoza je šećer koje organizam lako i brzo koristi), sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike“, rekao je Tausif Kan, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju i naučni saradnik prehrambenih nauka na Medicinskom fakultetu Temerty univerziteta u Torontu.

Naučnici iz Toronta proveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 1.100 učesnika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika.

„U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti“, rekao je Kan.

Konzumacija meda bila je povezana s nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila „klinički vrlo mala“.

„Međutim, to pokazuje da nema štete u uzimanju meda, i da malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno“, pojasnio je.

Kan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjila vlaga i kvasac. To, kako kaže, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

Preporučio je da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju ishranu ako "uživaju u ukusu i žele da unesu raznolikost u cjelokupni hranljivi obrazac ishrane“. Također je napomenuo da bi ljudi mogli da eksperimentišu sa zamjenom šećera medom, ali da treba da imaju u vidu da med ima slađi ukus, pa bi bile potrebne manje količine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...