IDEOLOŠKO RAZILAŽENJE DESNICE I LJEVICE U HERCEGOVINI: Đulić kaže da je Mostar danas izvorište neofašizma, odmah mu odgovorio Mario Kordić i poručio mu...

Pljušte teške riječi...

  • Društvo

  • 12. Feb. 2023  

  • 2

Obilježavanje 78. godišnjice oslobađanja Mostara u Drugom svjetskom ratu izazvalo je nove političke rasprave u gradu na Neretvi.

Pljušte teške riječi, a polemiku je začeo Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, koji je, kako je prenijela Fena, kazao da je "Mostar danas izvorište i centar neofašizma".

On je to izjavio nakon što gradske vlasti nisu dozvolile mirnu šetnju učesnika od Trga Musala do Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.

"O kojoj slobodi i o kojem jedinstvenom gradu govorimo? Mi živimo neofašizam, Mostar je danas izvorište neofašizma. Tamo gdje vlada HDZ, od antifašističkog naslijeđa nije ništa ostalo, preoravana su groblja, minirani su spomenici i 10 godina poslije rata, a kreator i nositelj te politike je predsjednik HDZ-a, prema tome ne možemo reći da u ovom gradu živimo punu slobodu. Kako bi se ti ljudi osjećali da ih na Dan mrtvih ili na Dan šehida autobusima pod oružanom pratnjom provedu do groblja", kazao je Đulić.

Reagirao je oštro Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, koji je kazao kako su oni koji su obilježavali godišnju oslobađanja Mostara "lažni moralizatori i falsifikatori načela antifašizma".

"Predstavljati se antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima je za svaku osudu. Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti gnjusno nazivanje Mostara mjestom neofašizma

Oštro osuđujem takav javni govor, koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat ce sve slobode, provoditi reforme, ali i reagirati na zlonamjerne postupke i izjave", napisao je Kordić na svom Facebook profilu.

U polemiku se saopćenjem za javnost uključio Gradski odbor SDP BiH Mostar.

"Izjava Maria Kordića kojom je osuo paljbu svima koji su na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru odali počast borcima za oslobađanje Mostara od Hitlerovih i Pavelićevih fašista sasvim je očekivana. Ako je netko u početku Kordićevog mandata gajio nadu da će isti iskoračiti iz šina politike HDZ-a, danas je svima jasno da je isti samo upakovao u ljepši celefon.

I dok Kordić u antifašistima vidi napad na "multikulturalnost i slobodu" Mostara, batinaši njegovog stranačkog kolege, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Rade Bošnjaka premlaćuju naše sugrađane koji su se držali razotkriti višemilionski kriminalni kadrov HDZ-a.

Budući da je Bošnjak u ratu obavljao dužnost načelnika Općinskog stožera HVO-a Mostar u periodu kada je ova vlast miniranjem Partizanskog-spomen groblja, "promicala slobodu" ulicama Mostara izgledno je očekivati da će mu Kordić za svoj remek dio uređivati povelju grada za promicanje multikulturalnosti i sloboda – navodi se u saopćenju Gradkog odbora SDP-a Mostara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...