ANTIFAŠISTI ODGOVORILI HDZ-ovom GRADONAČELNIKU MOSTARA: "Pokrenut ćemo opoziv Marija Kordića koji plače za NDHazijom"

Kordić je prvi zvaničnik HDZ-a BiH koji je tako otvoreno priznao da je antifašizam ideologija zla. A ako je antifašizam ideologija zla, onda je za njega fašizam ideologija dobra.

  • Politika

  • 11. Feb. 2024  

  • 3

"Sramota je da je na čelu grada s ovakvom tradicijom kakvu ima Mostar neko za koga je antifašizam ideologija zla", smatra predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Sead Đulić.

U razgovoru za Novinsku agenciju Patria Đulić je prokomentarisao današnji Facebook status mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, koji je antifašiste okupljene na jučerašnjem obilježavanju 79. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu nazvao "lažnim moralizatorima koji falsificiraju povijest".

alt
Kordić: Antifašiste nazvao falsifikatorima povijesti

"Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija", napisao je Kordić, dovodeći na taj način u istu ravan zločinačke ideologije i antifašizam.

"'Sjajno' je to sročio gradonačelnik, koji je konačno javno priznao, napisao i potvrdio ono što misli. Kordić je prvi zvaničnik HDZ-a BiH koji je tako otvoreno priznao da je antifašizam ideologija zla. A ako je antifašizam ideologija zla, onda je za njega fašizam ideologija dobra.

On je ovim zapravo sebe svrstao ondje gdje jeste i šta jeste, razotkrio se do kraja. Mi koji ovdje živimo i pratimo takve stvari - on je to i lani malo upakovanije rekao - jasno znamo gdje spada i o čemu se tu radi - poručuje Đulić.

No, antifašisti, napominje, na ove Kordićeve provokacije neće ostati nijemi. Već od sutra najavljuju ozbiljnu akciju u pravcu totalnog razotkrivanja politike koju on zastupa.

"Mi ćemo pokrenuti, onoliko koliko mi to mognemo dozvoljenim legalnim sredstvima, i njegov opoziv. Sramota je da grad s ovakvom tradicijom kakvu Mostar ima, na svom čelu ima nekoga za koga je antifašizam ideologija zla.

alt

Đulić: Kordić nije dostojan gradonačelničke pozicije

"Njega treba skloniti. Vjerovatno u tome mi nećemo uspjeti, jer takve su okolnosti, ali će te aktivnosti krenuti. Sutra imamo dogovor s jednim ozbiljnim advokatskim timom, idemo i pravnim sredstvima u razračun sa svima onima koji štite zlo, neofašizam, neonacizam, ideologiju koja je 1945. pobijeđena od svjetske antifašističke koalicije", naglašava Đulić.

Prema njegovim riječima, onaj koji ne shvata da je 14. februara 1945. godine protjeran okupator iz Mostara, a nešto kasnije i iz Bosne i Hercegovine i cijele nekadašnje države, jasno se svrstao i plače za endehazijom koja je poražena 1945. godine.

"A ako to jeste tako, onda on nije dostojan mjesta gradonačelnika građana ovog grada", zaključuje Đulić u razgovoru za Patriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...