ŠEFIK DŽAFEROVIĆ O BORBI ZA DRŽAVNU IMOVINU: "SDA će uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti"

"SDA je uvijek predvodila procese zaštite ustavnog poretka pred secesionističkim potezima vlasti RS-a. Tako će biti i ovaj put", istakao je Džaferović.

  • Politika

  • 12. Feb. 2023  

  • 3

Nakon što Ustavni sud bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti ovaj antidržavni akt uskoro će stupiti na snagu.

Da li će još reagovati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i kao u aprilu prošle godine suspendovati ovaj dokument zasad se ne zna, ali je poznato da će pravne poteze poduzeti probosanske stranke.

Kako nam je kazano u Stranci demokratske akcije, sigurno je da se borba za očuvanje državne imovine nastavlja, i to pred Ustavnim sudom BiH.

"Pravo da podnesu zahtjev za ustavnost imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajuća Vijeća ministara, članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH kao i jedna četvrtina zastupnika u svakom od domova PS BiH", kaže za Faktor Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda BiH.

U SDA čekaju samo da se neustavni zakon objavi u Službenom glasniku RS-a.

"Nakon što se to desi, ovlašteni predstavnici SDA u institucijama uputit će zahtjev za ocjenu ustavnosti, čiji tekst već imamo spremljen. Pravni savet SDA je ozbiljno pristupio ovome i završio je svoj dio posla. SDA je uvijek predvodila procese zaštite ustavnog poretka pred secesionističkim potezima vlasti RS-a. Tako će biti i ovaj put", istakao je Džaferović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...