KOSOVSKI POLITIČAR TVRDI: Albin Kurti je prihvatio sve čemu se suprotstavljao 15 godina

Dodao je da je cijena suprotstavljanja ZSO-u Kurtija neke u opoziciji koštala života.

  • Regija

  • 13. Feb. 2023  

  • 2

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši rekao je za „Ekspoze” da je predsjednik vlade Albin Kurti doživio metamorfozu i da je u Skupštini više puta postavljao pitanje zašto je Kurti bio protiv svih ranijih sporazuma, a ovaj prihvata, ali da nije dobio dogovor, prenosi Ekonomia online.

Kako piše portal Kosovo-online, Gaši kaže da ga je više puta pitao o ovoj promjeni Kurtija koji je nekada bio protiv ZSO-a, ali da nikada nije dobio odgovor.

„Mislim da prije nego što kažem šta se desilo Albinu Kurtiju treba da napravimo, pored bilansa izjava i bilans troškova koje je Kosovo imalo, odnosno demonstracije 2008. protiv Ahtisarijevog plana, protivljenje Pariskom sporazumu, protivljenje proglašenju nezavisnosti, stav protiv sporazuma iz 2011, protiv sporazuma iz 2013, stav protiv sporazuma iz 2015. pa nadalje. Sve to je imalo političke, pa i životne posljedice po članove Samoopredelljenja“, rekao je Gaši.

Dodao je da je cijena suprotstavljanja ZSO-u Kurtija neke u opoziciji koštala života.

„Neke mlade žene su platile svojim životom, druge svojom karijerom, jer su ušle u Samoopredeljenje kao osobe koje su razvile kriminalne aktivnosti ili terorističke aktivnosti i njihove karijere su završile verujući da štite teritorijalni integritet Kosova. Dok je Kurti zapravo danas u Vladi kao premijer, čiji su zahtjevi i ambicije manji od stavova i zahtjeva Kosova u posljednje tri godine“, naglasio je Gaši.

On smatra da je pravno obavezujući konačni sporazum, ratifikovan od dvije skupštine, uz izričito priznanje jedino rješenje, dok ono što je danas Kurti javno prihvatio, jeste međurješenje.

„Što znači da ćemo u srednjoročnoj budućnosti ponovo početi da razgovaramo sa Srbijom o konačnom statusu Kosova. Mislim da je opasno ako se u ovoj fazi prhvati ZSO, jer će onda uslijediti krupniji zahtjevi. ZSO je obaveza Kosova koja se mora izvršiti, ali se mora formirati u trenutku kada postignemo međusobno priznanje. U ovom sporazumu, koji je evropski sporazum, nema međusobnog priznanja“, ocjenjuje Arben Gaši.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...