DRAMA NA NEBU IZNAD POLJSKE: Nizozemski lovci F-35 presreli tri ruska vojna aviona...

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2023  14. Feb. 2023

  • 0

Dva nizozemska lovca F-35 presrela su formaciju od tri ruska vojna zrakoplova u blizini Poljske i ispratila ih van, saopćilo je nizozemsko ministarstvo odbrane kasno u ponedjeljak.

"Tada nepoznata letjelica približila se iz Kalinjingrada poljskom području odgovornosti NATO-a", stoji u saopćenju ministarstva.

Kalinjingrad je ruska enklava na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO-a i Europske unije, Poljske i Litve.

"Nakon identifikacije, ispostavilo se da se radi o tri zrakoplova: ruski IL-20M Coot-A koji je bio u pratnji dva Su-27 Flankers. Nizozemski F-35 ispratili su formaciju iz daljine i predali pratnju NATO partnerima", navodi se.

Il-20M Coot-A je NATO-ov naziv za ruski izviđački zrakoplov Iljušin Il-20M, dok je Su-27 Flankers NATO-ov naziv za borbeni zrakoplov Suhoj Su-28.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Nizozemsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je osam nizozemskih F-35 stacionirano u Poljskoj u februaru i martu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...