DENIS ZVIZDIĆ U NEW YORKU: Otišao je na poziv predsjednika Generalne skupštine UN-a, a evo o čemu je riječ...

Živimo u vremenu višestrukih i međusobno povezanih kriza...

  • Politika

  • 14. Feb. 2023  14. Feb. 2023

  • 4

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Zvizdića dostavljeno nam je saopćenje za medije koje proslijeđujemo u cjelosti: 

"Na poziv predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Csabe Kőrösija i predsjednika Interparlamentarne unije (IPU) Duartea Pacheca, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić prisustvuje dvodnevnoj konferenciji pod nazivom “Voda za ljude i planetu: zaustaviti rasipanje, promijeniti igru, investirati u budućnost”.

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku konferenciji prisustvuje više od 250 članova parlamenata, predsjednika i drugih dužnosnika iz više od 60 zemalja.

Tokom obraćanja, predsjednik 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a Csaba Kőrösi rekao je: „Živimo u vremenu višestrukih i međusobno povezanih kriza.  Ali, najveća s kojom se suočavamo je kriza vode. Gotovo sve klimatske promjene se osjećaju kroz vodu - imamo je ili previše, premalo ili nije pitka. Politika koju sada provodimo neće utjecati samo na nas, već će diktirati kako će živjeti naša djeca i naši unuci. Spremni smo za promjene u igri, ali trebamo podršku da ih pretvorimo u stvarnost – stvarnost koja će promijeniti živote za cijelo čovječanstvo.”

Predsjednik IPU Duarte Pacheco rekao je da, iako se naš planet naziva plavim planetom, milijarde ljudi nemaju pristup čistoj vodi i sanitarnim uvjetima. 

“Dobra je vijest da se problemi vode i kanalizacije mogu riješiti koordiniranim nacionalnim i međunarodnim djelovanjem.  I tu parlamentarci mogu napraviti razliku.  Promjena je moguća kada vlade vode pametnu politiku i kada parlamenti zahtijevaju odgovornost i pomažu u provođenju tih obaveza putem zakona i proračuna”, naglasio je Pacheco tokom obraćanja.

Konferencija se održava nakon rezolucije koju je nedavno usvojila Generalna skupština UN-a i koja naglašava ključnu ulogu koju parlamenti imaju u provedbi Agende za održivi razvoj 2030., univerzalno dogovorenog plana za bolju i održiviju budućnost za sve. Rezolucija Generalne skupštine prepoznaje ključnu ulogu nacionalnih parlamenata u oživljavanju ciljeva održivog razvoja kroz njihove ovlasti donošenja zakona i budžeta.

Predsjedavajući Zvizdić će se danas u sjedištu UN-a u New Yorku sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, navodi se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...