BRUKA U BRČKOM: Bosancu na sudu žele brisati nacionalnost, obrazloženje je nevjerovatno...

Memić se tokom rasprave pozvao na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Protokol 4 Evropske konvencije o pravima i slobodama građana podsjećajući nadležne da je ista iznad Zakona i Ustava BiH.

  • Mini market

  • 15. Feb. 2023  

  • 7

Iako nevjerovatno zvuči u Brčkom je održana usmena rasprava tokom koje je općinska administracija pokušala uvjeriti Ševala Memića da se ne može izjašnjavati kao Bosanac. U tome nisu uspjeli, ali i dalje ne može da dobije rodni list u kojem su mu kako tvrde iz općine greškom upisali nacionalnost Bosanac.

-Kao što sam i predpostavljao pokušali su da mi ospore moj bosanski identitet na osnovu njihovog tumačenja Daytonskog sporazuma, na šta ja nisam nasjeo, jer sam dobro upoznat sa onim što je napisano u tom Daytonskom mirovnom sporazumu. Narodi, Bošnjaci, Srbi i Hrvati nigdje nisu ni pomenuti kao nacije, nego samo narodi (etničko-vjerske skupine (plemena) koja žive u RBiH. Nakon rasprave dobit ću rešenje Apelacione komisije Brčko Distrikta na kućnu adresu, a kakvo će rešenje biti to ostaje da se vidi. U svakom slučaju ja ne prihvatam ništa drugo, pa ako bude trebalo idem na sudove sve do suda u Strazburu. Moj stav je jasan Bosanac i ništa drugo, za Ljudski.ba je kazao Memić.

Službenica Ljiljana Jovanović je tvrdila da se nacionalnost Bosanac iz Memićevog rodnog lista mora brisati. Nacionalnost Bosanac koja je 2019. upisana na osnovu njegove izjave. Za nju je to greška jer nema utemeljenje u Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH, niti u Ustavu BiH. 

Pri tome u zapisniku sa rasprave navodi se da ,,Nacionalna manjina, u skladu sa ovim zakonom, je dio stanovništva - državljana BiH koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog porijekla, iste ili slične tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesti i drugih obilježja, BiH štiti položaj i ravnopravnost pripadnika nacionalnih manjina: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, ltalijana, Jevreja, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusa, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka, Ukrajinaca i drugih koji ispunjavaju uslove iz stava 1 ovog člana.

-Shodno navedenim zakonskim odredbama, a obzirom da su u Bosni i Hercegovini Ustavom i Zakonom utvrđena tri konstitutivna naroda Bošnjaci, Hrvati i Srbi, mora se ispraviti greška i brisati upisana nacionalnost Bosanac u matičnoj knjizi rođenih za naseljeno mjesto Brčko na strani 837 pod rednim brojem 14 za godinu 1956. navodi se u stavu predstavnika općine.

U spisu je dostavljen i zapisnik o uzimanju izjave od Ševala Memića iz 2019. godine na osnovu koje mu je upisana nacionalnost. Četri godine kasnije matičari tvrde da su pogriješili i da nacionalnost Bosanac ne postoji.

Memić se tokom rasprave pozvao na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Protokol 4 Evropske konvencije o pravima i slobodama građana podsjećajući nadležne da je ista iznad Zakona i Ustava BiH.

Osim toga priložio je kopije rodnih listova iz RS-a i FBiH u kojima je kao Bosanac upisano kao nacionalnost.

-Želim istaći da sam jedini Brčak kojem je u matičnu knjigu upisana bosanska nacionalnost. Nijedan građanin Brčkog, niti advokat danas nije došao da me podrži u mojoj borbi iako sam ih javno pozvao, za Ljudski.ba je rekao Memić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...