NJEGOVA PJESMA „JE**GA“ APSOLUTNI JE HIT: Marčelo otkrio šta misli o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

"Ovdje imamo beskrajno samoljublje koje je bilo solidno onemogućeno većinu političkog života pa se sad iživljava. O tome se radi”, kazao je on.

  • Kultura

  • 15. Feb. 2023  

  • 1

Srbijanski pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo gostovao je u programu N1 TV povodom svog prvog koncerta u Zagrebu nakon pauze od pet godina. Govorio je o tome jesu li građani postali ravnodušni na loše političare ili pojedinac ipak može utjecati na promjene. Objasnio je zašto ga neki u Srbiji nazivaju izdajicom i stranim plaćenikom, a opisao je i zašto smatra da je Srbija “oteta država” te zašto Vučić uživa toliku popularnost među građanima Srbije.

Nova pjesma “Jebiga” postala je velik hit sa skoro 3 miliona pregleda na Youtubeu što je za taj žanr velika brojka. Neki kažu da je ta pjesma himna čestih protesta u Srbiji. Marčelo kaže: “Meni je to mišljenje bilo čudno. Prvo, Nojeva varka je konceptualni album. Radnja se nastavlja iz pjesme u pjesmu. Mi smo se trudili da funkcioniraju i zasebno. “Jebiga” konkretno stoji na sredini albuma i predstavlja konačno priznanje lirskog subjekta, odnosno mene, da nije ravnodušan. Ovo je trenutak kad ne može više izdržati. Inače, tema albuma je potpuni opoziv samoga sebe i odustajanje od borbe koja ti se čini uzaludna. U trenutku ove provale bijesa na sredini priče, taj ja s albuma ipak završava pjesmu odustajanjem. Jednom vlastodršcu kaže – evo ti sve – dakle ostaje pri tom stavu. Vidimo da nije ravnodušan, ali i dalje neće poduzeti ništa oko toga”.

“Sad dolazimo do ovog što ste pitali. Dogodio se neki regionalni konsenzus. Neko je napisao da to treba biti himna svih protesta u regiji. Probao sam da razumijem zašto iko misli da himna protesta može biti pjesma u kojoj se vlastodršcu kaže – evo ti sve – a ovaj kaže divno, ja sam baš tako i htio.”

Vrlo je kritičan prema vlastima u Srbiji u svojim tekstovima i kolumnama. Komentirao je i Aleksandra Vučića koji uživa veliku popularnost građana Srbije, a dojam je kao da uživa veću popularnost nego Milošević ikad, kaže: “Mislim da ste u pravu, nažalost. Oteta država, otete institucije, mediji s nacionalnom frekvencijom – sve to služi da se kreira kult ličnosti. Milošević je radio isto, ali je bio barem malo drugačija ličnost. Ovdje imamo beskrajno samoljublje koje je bilo solidno onemogućeno većinu političkog života pa se sad iživljava. O tome se radi”.

Na izborima Vučić ima čak dvotrećinsku podršku. “Vi govorite o uticaju kroz medije, a ja više govorim o nečemu što sliči na telehipnozu, to je mnogo viši rang. Govorimo o čovjeku koji u svojoj kampanji izlazi ljudima iz frižidera. To je jedna sveprisutnost koja ispada iz svake smislenosti. Naravno uz to ide i cijela priča o ucijenjenosti ljudi iz državnih firmi koji moraju glasati”.

Marčelo je proglašen izdajnikom i stranim plaćenikom: “U Miloševićevo vrijeme to se zvalo snage kaosa i bezumlja. To je bilo barem kreativno, Ovo izdajnici, strani plaćenici je baš prvo što padne na pamet. Imali smo situaciju da jedna skupština uzme na zub javnu ličnost pa dobijete skupštinsko iživljavanje na ljudima koji ne mogu odgovoriti. Kakvog smisla ima da predsjednik proziva jednog glazbenika, pita se Marčelo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...