DODIKOV POHOD NA CENTRALNU BANKU BiH: Protiv guvernera Softića otvorena istraga, šta se događalo na Palama…

Također, SIPA se interesovala i rekonstrukcija zgrade CB BiH u Mostaru.

  • Mini market

  • 15. Feb. 2023  15. Feb. 2023

  • 1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv Senada Softića, guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

"U Tužilaštvu BiH na osnovu podnesene krivične prijave formiran je predmet, te se vrše provjere navoda iz prijave", rekli su u Tužilaštvu BiH za „Nezavisne“.

Kako se nezvanično saznaje, istraga protiv Softića otvorena je u nekoliko predmeta i za nekoliko krivičnih djela. Prije svega, istražitelje SIPA, koja po nalogu Tužilaštva BiH sprovodi istragu, najviše zanima predmet nabavke zgrade za smještaj Filijale Centralne banke BiH u Palama, ali i postupak kupovine zemljišta u dijelu parka "Hastahana", gdje je CBBiH planirala da gradi vlastiti objekat. 

Također, SIPA se interesovala i rekonstrukcija zgrade CB BiH u Mostaru, s obzirom na to da je Softić tu nabavku, između ostalih, potpisao i sa firmom "Domena", koja je u vlasništvu brata Ankice Kolobarić, nekadašnje članice Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je po mišljenju tužilaca moguć sukob interesa. 

Na "meti" Tužilaštva BiH, odnosno SIPA, jeste i jedinstveni registar računa fizičkih lica, s obzirom na to da je taj "projekat" plaćen, ali nikada nije zaživio jer nije bilo saglasnosti Upravnog odbora CB BiH da se to sprovede u djelo. Članovi UO CB BiH koji dolaze iz Republike Srpske za taj projekat nisu glasali tvrdeći da on nije u skladu sa zakonom. 

"Plaćeno je valjda oko milion eura da se to uradi prije nego što je donesena odluka o tome. Kasnije to nikada nije zaživjelo, a plaćeno je. SIPA se interesuje i za to, ali najviše ih interesuje nabavka zgrade na Palama, jer u tom slučaju postoji i tužba protiv CB BiH, koja je u suštini prevarila investitora i vrlo vjerovatno će CB BiH morati platiti odštetu", ispričao je izvor "Nezavisnih". 

Kada je riječ o toj zgradi na Palama, u septembru 2018. godine firma "Građenje" d.o.o. je nakon sprovedenog postupka javne nabavke odabrana kao najpovoljniji ponuđač u kupovini poslovnog prostora za smještaj Filijale CB BiH u Palama.

Kasnije, odnosno 12. oktobra 2018. godine CB BiH je na adresu firme "Građenje" d.o.o. dostavila i obavještenje i odluku da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega je počelo i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Nakon što je taj posao završen, počinju komplikacije i to tako što interna revizija CB BiH daje primjedbe na ugovor, ističući da se nabavka građevine i opremanje ne mogu vršiti kroz jednu nabavku, zbog čega firma "Građenje" d.o.o. u maju 2019. godine potpisuje zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi sa formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu interne revizije, odnosno da se postupak poslovnog prostora i njegovog opremanje razdvoje. 

Podsjetimo, Milorad Dodik, nekadašnji član Predsjedništva BiH, a danas predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, godinama je kritizirao rad guvernera Softića zbog odbijanja da devizne rezerve stavi na raspolaganje prezaduženom bh. entitetu.

-Kratko i jasno, neću Dodiku dati pare koje traži! Centralna banka brani stabilnost marke! Za svaku kovanicu mi garantujemo protuvrijednost u eurima! Depozitna vrijednost je 13,7 milijardi KM! Ne postoji višak u Centralnoj banci! 800 miliona služi da eventualno pokriće! Nećemo dati Dodiku 800 miliona, to je protuzakonito! To bi ugrozilo stabilnost! Centralna banka ne može finansirati budžete, kreditirati privredu ili vlast! Kad bi se taj zakon promijenio, ugrozio bi konvertibilnost marke, kazao je ranije Softić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...