U ZAGREBU SU PALE MASKE: Krišto poručila - "Insistirat ću na južnoj interkonekciji!"

Zatim je Krišto govorila o politici u BiH i dešavanjima koja se očekuju danas odnosno, o sjednicama Parlamenta FBiH na kojem se odlučuje o imenovanju rukovodstva FBiH, a koje će biti održane danas.

  • Vijesti

  • 16. Feb. 2023  16. Feb. 2023

  • 6

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto otišla je u službenu posjetu Hrvatskoj gdje se sastala sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kazala je kako je ova posjeta "izraz dobrih odnosa dobrosusjedskih". Istaknula je zalaganje Hrvatske za evroatlantski put BiH i zahvalila Plenkoviću za angažman hrvatske vlade u dobijanju kandidatskog statusa.

Zatim je Krišto govorila o politici u BiH i dešavanjima koja se očekuju danas odnosno, o sjednicama Parlamenta FBiH na kojem se odlučuje o imenovanju rukovodstva FBiH, a koje će biti održane danas.

"Sjednicom stvaramo pretpostavke za izbor (pot)predsjednika što je pretpostavka za formiranje vlasti na nivou FBiH. Želim reći da to treba biti plod legitimnih političkih predstavnika i u okviru Dejtona. Nakon uspostave vlasti trebamo krenuti s onim što su naše preuzete obaveze", rekla je ona.

Nastavila je o unutrašnjoj politici BiH pa je tako kazala kako joj je drago što su potpisani programski ciljevi na državnom nivou te istaknula na čemu su insistirali.

"Jedno od ključnih i prioritetnih pitanja za cijelu BiH su ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona prema kojem moramo provesti odluke Ustavnog suda BiH i evropskog suda u BiH. Predsjedništvo i domovi naroda jamče opstojnost i sigurnost i evropsku budućnost BiH", kazala je.

Na pitanje novinara da li je nova državna većina otvorenija od prethodne za izmjene Izbornog zakona po volji Zagreba i hrvatskog naroda, Krišto je odgovorila da to još ne zna, dok je Plenković kazao da je to unutarnje pitanje kojim treba da se bavi BiH, a ne Hrvatska.

"To podrazumijeva provedbu odluka, to je interes prije svega BiH i svakog konstitutivnog naroda, ali želim reći da po pomenutm odlukama hrvatski narod nije jednakopravan u pogledu izbora političkih predstavnika i to treba biti fokus interesa. Da li je novo vrijeme za odnose u novoj većini ne znam, želim samo reći da nije bilo problema da ovo pitanje dogovorimo, ono je dio smjernica i načela. Obavezali smo se da ćemo intenzivno raditi na pronalasku ovih rješenja", navela je Krišto.

Kaže kako rješavanje tog pitanja otvara prostor za odblokiranje reformskih procesa u drugim poljima u smislu da će imati više vremena baviti se drugim stvarima nakon što to riješe.

Govorili su i o južnoj interkonekciji. Plenković je kazao da će Hrvatska pomoći BiH u realizaciji tog projekta, a Krišto je govorila o potencijalnim preprekama.

"Ja ću na tome insistirati, ja sam prva među jednakima i postoje nadležnosti. Postoje neka otvorena pitanja, ali ona nisu sporna. Uvjeren sam da će se sva pitanja s vremenom riješiti. Južna interkonekcija je prioritetno pitanje pogotovo u ovom vremenu izazova. Moramo stvoriti pravne pretpostavke za donošenje potrebnih odluka u Vijeću ministara. Prije toga naravno trebamo postići politički konsenzus. To je prioritet i za mene i za cijelo Vijeće ministara", zaključila je ona.

O Južnoj interkonekciji, interesima Hrvatske a pogotovo HDZ-a možete pročitati na OVOM LINKU. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...