ALMIR BEČAREVIĆ OTKRIVA: Južna interkonekcija kao hrvatski politički interes je paravan za ulazak Abraham Grupe u projekat!

Službeni Zagreb je "išaretom" sugerisao hrvatskoj plinskoj transportnoj kompaniji Plinacro da ne produžava Memorandum o razumijevanju o izgradnji Južne plinske interkonekcije, čime sve ono sto je rađeno između Plinacra i BH-Gasa u pogledu Južne interkonekcije pada u vodu.

  • Politika

  • 15. Feb. 2023  

  • 7

Piše Almir Bečarević

Pišući nedavno tekst o sigurnosti opskrbe plinom "hrvatskog stanovništva" u BiH putem Južne plinske interkonekcije, ukazao sam na Deklaraciju HNS-a kojom je ovaj interes definisan i uobličen u politički dokument. Ovaj interes povezan je sa transportnim plinskim odvojkom za Mostar, kojim bi se prirodnim plinom snabdijevao Aluminij Mostar, navodi se u tekstu Almira Bečarevića za Patriju

I ništa tu ne bi bilo čudno da u čitavu priču sada ne ulaze novi "igrači", a neki stari mijenjaju pozicije spram projekta Južne interkonekcije. 

Stari igrači 

Službeni Zagreb je "išaretom" sugerisao hrvatskoj plinskoj transportnoj kompaniji Plinacro da ne produžava Memorandum o razumijevanju o izgradnji Južne plinske interkonekcije, čime sve ono sto je rađeno između Plinacra i BH-Gasa u pogledu Južne interkonekcije pada u vodu. Memorandum je bio bazni dokument kojim je prije 17 godina (2006. godina) i započet rad na ovom projektu. 

Razlog za ovaj "išaret" je formiranje kompanije „Južna plinska interkonekcija“ u vlasništvu kantona u FBiH sa hrvatskom većinom.

Novi igrač je kompanija Južna plinska interkonekcija, koja treba da stupi na mjesto BH-Gasa i realizuje ovaj projekat od značaja za hrvatsko stanovništvo. 

Najnoviji igrač

BH-Gas je 2011. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa kompanijom Aluminij Mostar o plinifikaciji Aluminija, koja bi podrazumijevala i izgradnju termoelektrane na plin u krugu fabrike. Ugovorom o zakupu dijela Aluminija, Abraham grupa pokazuje interes za taj projekat i sada se uključuje u projekat Južne plinske interkonekcije. 

Aspiracija Abraham grupe sada više nije samo izgradnja termoelektrane na plin, već i izgradnja plinovoda do Mostara, kao i izgradnja solarnog parka snage 60 MW. Sada je to, a putem termoelektrane, potpuno novi plan za ovaj projekat koji neupućenima možda izgleda i nepovezan.

Kapitalom iz Izraela bila bi finansirana izgradnja novog plinovoda do Mostara, kojim bi se omogućilo da se plin iz Izraela dopremi do LNG terminala KRK. Gas bi bio korišten za termoelektranu na plin u krugu Aluminija, i ta bi elektrana služila za stabilizaciju elektroenergetskog sistema u FBiH. Ta stabilizacija bi služila za balansiranje nad solarnim parkom Aluminija (i ostalim) i Elektroprivrede HZHB, obzirom da je ista oslonjena na hidro potencijal i u budućnosti na vjetar i sunce. 

Za ovu ideju potreban im je i Plinacro (plinovod do BiH) i stoga je sugerisano da Plinacro obustavi sve aktivnosti sa BH-Gasom, a na scenu da stupi nova kompanija Južna plinska interkonekcija koja bi bila fasada za Abraham Grupu. 

Kada se pogleda ovaj scenario jasno je što je formirana kompanija Južna plinska interkonekcija i zašto je plinovod proglašen samo od interesa za hrvatsko stanovništvo. Istovremeno, Izrael je pronašao značajne količine plina, a Abraham Grupa je povezana sa tim izvorima i sva priča se otvara povećanjem kapaciteta na terminalu KRK. 

Kada se pogleda scenario kristalno je jasno ko ostaje kao riba na suhom u priči o plinovodima Nova istočna interkonekcija i Južna plinska interkonekcija. Ta riba treba biti ostrvo Palestina i preko energije treba ovisiti o istoku i jugu. 

Na kraju, dok čekamo sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sa dnevnim redom kojim će nas “ubijediti“ da su ispoštovani svi zakoni BiH i da je Nova istočna interkonekcija naše rješenje problema, te dok čekamo da nam sa juga kažu da je Južna plinska naše rješenje problema, ali isključivo sa novim igračima, do tada će se na ograničenoj teritoriji zvanoj Palestina prebrojavati ruke i tako iz godine u godinu. 

Na ovom linku (https://mtabraham.com/gas/je na web stranici Abraham Grupe javno objavljen interes za Južnu plinsku interkonekciju.

“In order to ensure the supply of natural gas for the needs of the Combined Cycle Cogeneration Gas Power Plant, M.T. Abraham Group will execute the construction of a connecting gas pipeline to the southern interconnection Croatia–Bosnia and Herzegovina branch to Mostar. „The combined cycle cogeneration gas power plant will be used for the production of electricity and heat and will contribute to the greater flexibility, stability and reliability of the electricity system of Bosnia and Herzegovina.“

Sve “odgovorne“ koji budu željeli da demantuju bilo šta iz ovog teksta, molio bih da prije toga urade određene korake kojima će dokazati da ništa iz navedenog nije tačno:

  1. Da Plinacro potpiše produženje važenja Memoranduma sa BH-Gasom o izgradnji Južne interkonekcije;

  2. Izdavanje urbanističke saglasnosti BH-Gasu za izgradnju Južne interkonekcije, izdavanje iste blokirano duže od dvije godine u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja

  3.  Da Abraham grupa stupi na mjesto Aluminija i potpiše sa BH-Gasom Memorandum o namjeri izgradnje plinske elektrane;

  4.  Da se novoformirana kompanija Južna plinska interkonekcija ugasi, jer nema potrebe za istom obzirom da će sve izgraditi BH-Gas kako je definisano Odlukom Vlade FBiH i Zakonom o Južnoj plinskoj interkonekciji čije usvajanje je blokirano na Domu naroda parlamenta FBiH;

  5. Da Abraham grupa i BH-Gas zakupe kapacitete na LNG terminalu KRK, i u tom scenariju plin kupovati iz zemlje gdje je najpovoljniji.

Posjeta predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto Zagrebu je prava prilika da se da novi zamah projektu izgradnje Južne plinske interkonekcije sa BH-Gas-om i Plinacrom kao nosiocima projekta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...