„SLOBODNA BOSNA“ SAZNAJE: SDP BiH dobio četiri ministarstva u Vladi Federacije BiH, Vojin Mijatović ministar…

U isto vrijeme vladajuća koalicija dogovorila je raspodjelu ministarskih funkcija.

  • Vijesti

  • 16. Feb. 2023  

  • 13

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Na listi su: Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda.

Za ovu listu je glasalo 96 zastupnika, dok je jedan bio protiv. 

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Nakon toga, zastupnici će glasati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine, za finansiranje Projekta "Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi“.

U obrazloženju se navodi da se usvajanjem odluke stvara osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će se propisati uslovi za davanje zajma Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po završetku sjednice Predstavničkog doma, zasjedat će i Dom naroda Parlamenta FBiH koji će raspravljati o istim tačkama.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to nije moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

U isto vrijeme vladajuća većina koju dogovorila je raspodjelu ministarskih funkcija.

Kako „Slobodna Bosna“ neslužbeno saznaje SDP BiH dobio je četiri ministarstva i premijera.

Pored premijerske pozicije, na koju bi trebao lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, SDP-u je pripalo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema saznanjima „Slobodna Bosne“ na poziciju ministra FMUP-a izabran je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Odmah nakon ovih saznanja „Slobodna Bosna“ kontaktirala je Mijatovića koji nije želio potvrditi ali ni demantirati informacije.

„To je svakako pitanje za predsjednika Nikšića, razgovarali smo o mom angažmanu u budućoj vladi FBiH, ali još bez konkretnih dogovora i resora“, kazao je Mijatović za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...