ZLATKO MILETIĆ OTVORENO: "Izbor Kemala Ademovića nije dobar za bošnjački narod"

“Imam isti narativ prema svim nacionalnim partijama, kako se ponašam prema jednima, tako se ponašam i prema drugima – i zbog toga sam bio suzdržan u tom smisilu”.

  • Politika

  • 16. Feb. 2023  16. Feb. 2023

  • 7

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kritikovao je potez Kemala Ademovića koji se po zahtjevu lidera "Trojke" sam kandidovao za Kolegij Doma naroda i onda je glasovima SNSD-a i HDZ-a BiH izabran za zamjenika predsjedavajućeg. Iako je, kako je Miletić za N1 ocijenio, Ademović "jedan od najvećih sinova BiH" trebalo je podržati kandidaturu SDA-ovog kandidata Šefika Džaferovića. "Ostavljen je jedan vrlo ružan dojam", dodao je.

Na konstituirajućoj sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je izabrano rukovodstvo – Nikola Špirić je predsjedavajući, a zamjenici su Kemal Ademović i Dragan Čović.

Miletić je bio suzdržan tokom glasanja, a svoj potez je objasnio u Danu uživo na N1

“Imam isti narativ prema svim nacionalnim partijama, kako se ponašam prema jednima, tako se ponašam i prema drugima – i zbog toga sam bio suzdržan u tom smisilu”.

Miletić se osvrnuo na izbor Ademovića ocijenivši da je to dovelo do podjele među Bošnjacima u Domu naroda.

“Kad je u pitanju Ademović nije mi se svidjela jedna stvar. Uvažavam ga kao patriotu i možda je jedan do najvećih sinova Bosne i Hercegovine, kad govorimo o periodu 1992-95. Mislim da su mu stranke “Trojke plus” natovarile veliko breme. Ispalo je sve vrlo ružno. Podijelilo se bošnjačko tijelo i ostavlja se vrlo ružan dojama, a pojedini iz SNSD-a i HDZ-a likuju. To nije dobro za bošnjački narod. Ovi iz “Trojke plus” su Ademovića doveli u neugodan položaj jer će u budućem radu imati tri, odnosno četiri glasa iz bošnjačkog naroda koji će biti protiv njega”, poručio je delegat.

Po njemu bi realnije bilo da je u Kolegij izabran SDA-ov Šefik Džaferović.

“S obzirom da je obećao da SDA neće ništa blokirati, ja bih mu pružio šansu, a da se za uzvrat postigne dogovor sa Refikom Lendom da se podrži izbor Vlade FBiH”, rekao je Miletić i zaključio da ne vjeruje da će to sada biti moguće “poslije teških riječi” koje su izgovorene na današnjoj sjednici Doma naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...