ODUŠEVLJENJE U KIJEVU: Američka vojska donijeli ključnu odluku, objavljen sadržaj...

Količina kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osjećaju obje zemlje.

  • Svijet

  • 18. Feb. 2023  

  • 0

Američka vojska je objavila ugovor vrijedan gotovo milijardu dolara za povećanje proizvodnje topničke municije kalibra 155 mm kojim se Ukrajina koristi u velikim količinama. Vojne kompanije General Dynamics Ordnance & Tactical Systems i American Ordnance natjecat će se za pojedinačne narudžbe municije u okviru ugovora vrijednog 993.7 miliona dolara, navodi se u saopćenju američke vojske. Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih topničkih granata na mjesec, dodaje se.

Vijest dolazi nakon što je vojska dvjema drugim kompanijama dodijelila ugovor od 522 miliona dolara za kupovinu municije istog kalibra u okviru Pentagonova mehanizma za pomoć Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022. potvrdila je povratak sukoba velesila uz svekoliku uporabu topničke municije.

U novemnru je američki dužnosnik rekao da su ruske snage ispaljivale oko 20.000 granata na dan. Ukrajina je pak ispaljivala između 4.000 i 7.000 granata na dan, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu proizvesti da bi to mogli pratiti.

Za proizvodnju topničkih granata treba dosta vremena a brzo se troši. Količina kojim se koriste Ukrajina i Rusija ipak se smanjila od tada zbog dolaska zime i nestašice koju osjećaju obje zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...