BURNA REAKCIJA NERMINA NIKŠIĆA: "Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako...

-Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti, poručio je Nikšić.

  • Politika

  • 18. Feb. 2023  

  • 25

Povodom jučerašnjih događaja i očitog blokiranja uspostave nove vlasti u FBiH, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je na svom Facebook profilu napisao kako je opstrukcija nažalost očekivana.

Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako SDA nije dio većine. Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta.

Time se SDA promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja. Naravno, kad se pozivaju na legitimnu većinu u Klubu Bošnjaka, dobro je podsjetiti da je SDA do kontrolnog paketa od 13 ruka došla paketima druge vrste kojim je pridobila pojedine zastupnike koji su inače birani iz opozicionih stranaka upravo na platformi kritike SDA.

Bez obzira na to, potpuno je jasno da su brojevi u svakom slučaju na našoj strani, kako po broju glasova, tako i po broju mandata. Krvna zrnca ne brojimo, to je utakmica u kojoj se SDA sada očito trudi nadvisiti sve druge stranke sa etničkim predznakom. Mi, u SDP-u, vjerujemo u parlamentarnu demokratiju. Ako član rukovodstva FBiH iz SDA želi da blokira uspostavu vlasti, mora mu biti jasno da će kao i u svakom demokratskom sistemu predsjednik entiteta biti izabran voljom većine.

Ne očekujem da će se nešto promijeniti ni kad je u pitanju kasnija blokada formiranja vlasti. Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti.

Refik Lendo očito nije informiran da postoji jasno izražena parlamentarna većina u oba doma, te da bez obzira na podršku SDA i njenih partnera ne bi mogao biti izabran u rukovodstvo Federacije bez podrške te većine. Koalicije su stvar parlamentarnih stranaka i većina je u tom smislu već formirana.

Njegovo pismo je još jedna dimna zavjesa i SDA-ov unaprijed isplanirani korak odugovlačenja i odvraćanja pažnje od činjenice da rukovodstvo FBiH ne uspostavlja većinu nego potvrđuje da ona postoji.

Lendo treba razgovarati sa gospođom Bradara i gospodinom Stojanovićem i završiti obavezu imenovanja predsjednika FBiH, a nakon priloženih potpisa parlamentarne većine i proceduralni dio obaveze oko potvrđivanja legalnosti i parlamentarne podrške za novog premijera i Vladu FBiH. Sve drugo je igrokaz u kojem SDP sa partnerima neće učestvovati“, navodi se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...