DVOSTRUKA IGRA STRATEŠKIH PARTNERA: Dodik i Čović o ovome šute, slučaj će završiti na Ustavnom sudu...

Premijer navodi kako je Vlada formirana voljom većine u Skupštini, kako je to predviđeno kantonalnim Ustavom, prema kojem sastav vlade treba održavati nacionalni sastav stanovništva kantona.

  • Vijesti

  • 18. Feb. 2023  18. Feb. 2023

  • 4

Prošle sedmice izabrana je nova Vlada Posavskog kantona, ali kao i u prošlom sazivu, u Vladi nema predstavnika srpskog naroda. Vijećnik u Skupštini Općine Odžak Damir Ivetić smatra kako je ovim prekršen Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i najavljuje apelaciju Ustavnom sudu Federacije.

U selo Novi grad kod Odžaka vratilo se 140, od prijeratnih 500 porodica. Još je veći dio stambenih objekata u ruševnom stanju, a u cijelom selu malo je primjetnih znakova života. Drago Radulović se vratio u svoje selo prije dvadeset godina i, kako kaže, iako ima malih pomaka, to je još nedovoljno da se motiviše veći broj izbjeglica za povratak u ovo selo.

„Predsjednik MZ je iz Modriče i on dodje ovdje, bude par, nemamo prave, istinske ljude koji će da rade u interesu svoje mjesne zajednice i koji imaju vremena da zajedno sa opštinskom vladom ili kantonom da saradjuje, da se riješe tzv. projekti koji su opšteg interesa, za cijeli narod koji živi ovdje“, kaže za BHRT Radulović.

Politički predstavnici Srba smatraju da lokalne i kantonalne vlasti opstriraju povratak ne ulažući dovoljno u obnovu infrastrukture i objekata. Za njih je prošlosedmično formiranje Vlade Posavkog kantona, u kojoj nema predstavnika srpskog naroda, dokaz da se ova politika neće mijenjati. Novu kantonalnu vladu smatraju neustavnom i najavljuju apelaciju Ustanom sudu Federacije BiH.

„Mi apsolutno nemamo ni sumnje da nećemo pokrenuti ocjenu ustavnosti na višim nivoima, znači, ili od predsjednika FBIH ili od podpredsjednika iz reda srpskog naroda ili od grupe poslanika u Domu naroda FBIH. Na kraju krajeva mogu i institucije RS, Skupština RS može pokrenuti ocjenu ustavnosti ove vlade“, kaže Damir Ivetić, odbornik u Skupštini opštine Odžak.

Premijer Posavskog kantona navodi kako je Vlada formirana voljom većine u Skupštini, kako je to predviđeno kantonalnim Ustavom, prema kojem sastav vlade treba održavati nacionalni sastav stanovništva kantona.

"Mene raduje da smo mi po prvi puta u Skupštini županije posavske imamo, formiran je klub Srba sa jednom zastupnicom, klub Bošnjaka i klub Hrvata, dakle i niko od njih nije reagirao kako to se predvidja potezanje vitalnog nacionalnog interesa kod imenovanja, ako je to problem“, tvrdi Đuro Topić (HDZ BiH), premijer Posavskog kantona.

Premijer Topić smatra da se iza osporavanja ustavnosti nove vlade kriju političke igre grupa koje nisu mogle preći izborni prag na zadnjim opštim izborima. On konstatuje da prema zadnjem popisu stanovništva u Posavskom kantonu ima 1,2% građana srpske nacionalnosti. Ivetić, pak, smatra kako ovo nije valjan argument.

"Dok čekaju zaštitu svojih političkih predstavnika iz oba bh entiteta, malobrojni srpski povratnici u Posavskom kantonu su svjesni da vrijeme ne radi za njih. Od blizu 10.000 Srba, koliko je prema popisu stanovništva iz 1991.g. živjelo prije rata na području Posavskog kantona, danas ih je ovdje manje od 1.000."

Zanimljivo je da strateški partneri Milorad Dodik i Dragan Čović šute o ovom problemu. Dodik se u pravilu oglašava kada se slične situacije dogode u Federaciji BiH gdje su na vlasti politički oponenti, ali ne i u slučaju kada se takav slučaj dogodi u kantonima u kojima je na vlasti Čovićev HDZ.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...