STRAVIČAN ZLOČIN: ISIL u Siriji ubio 53 osobe dok su skupljali tartufe

Tijela svih žrtava prevezenih u bolnicu imala su prostrelne rane u glavu, javila je državna novinska agencija SANA.

  • Svijet

  • 18. Feb. 2023  18. Feb. 2023

  • 0

Najmanje 53 civila ubijena su u petak u zasjedi za koju su krivi pripadnici takozvane Islamske države u centralnoj Siriji, izvještavaju državni mediji.

Napad na grupu koja traži pustinjske tartufe u provinciji Homs jedan je od najsmrtonosnijih napada ISIL-a u više od godinu dana.

ISIL nije odmah preuzeo odgovornost za napad na svojim uobičajenim kanalima.

'Pedeset i troje građana koji su bili u lovu na tartufe ubijeno je tokom napada terorista ISIL-a na jugozapadu grada Al-Sokhna' u pustinji istočno od Homsa,  objavila je državna televizija.

Direktor državne bolnice u Palmiri, Valid Audi, rekao je da je ubijeno 46 civila i sedam vojnika.

Tijela svih žrtava prevezenih u bolnicu imala su prostrelne rane u glavu, javila je državna novinska agencija SANA.

Audi je rekao radio stanici Sham FM da su njihova tijela 'dovezena u bolnicu nakon zasjede' u kojoj je bilo desetine ljudi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji također je izvijestila o napadu, koji su izveli ISIL-ovci na motorima.

Bio je to najsmrtonosniji napad ISIL-a od januara prošle godine kada su upali u zatvor u gradu Hasakeh na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom Kurda u pokušaju da oslobode svoje saborce.

U borbama koje su nastale unutar grada poginulo je 105 ljudi, uglavnom civila, kao i 268 pripadnika takozvane Islamske Države.

Ovo dolazi nakon što je vođa ISIL-a Hamza al-Homsi ubijen u Siriji u helikopterskom napadu koji su izvele američke i sirijske snage.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...