BISER HERCEGOVINE: Počitelj novu turističku sezonu dočekuje u novom ruhu, pogledajte kako danas izgleda drevni srednjovjekovni grad...

Sanacija kule bi, nadaju se domaćini, mogla povećati broj turista. 

  • Društvo

  • 19. Feb. 2023  19. Feb. 2023

  • 0

Počitelj, drevni srednjovjekovni grad, novu turističku sezonu dočekuje u novom ruhu.  Gavran-kapetanova kula konačno je sanirana, pa posjete ovom spomeniku države Bosne i Hercegovine za goste iz zemlje i inostranstva više ne predstavljaju rizik. Dugo je kula bila bez adekvatnog krova, urušavala se, pa su posjete sa sobom nosile i dozu rizika.

U godinama u kojima je čekala na sanaciju, kula je pretrpjela dodatna oštećenja. Nedavno je postavljen novi krov i sada sve izgleda bolje i ljepše. Osim nove krovne konstrukcije, na kulu je postavljen i gromobran. Projekat je, pored Grada Čapljine, finansiralo i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa. Radovi na sanaciji bili su povjereni Građevinskom preduzeću Bišina iz Mostara.

Kula je u vremenu kada je sagrađena bila podijeljena na više prostorija u kojima su bili smješteni vojnici, spremište za barut i tamnica. 

Počitelj je predstavljao utvrdu, koja je čuvala grad od potencijalnih neprijatelja. Rupe na objektu zapravo su bile puškarnice, a veći otvori na vrhu zidina služili su da kroz njih stražari posipaju vrelo ulje, ukoliko bi se neprijatelj približio zidinama.

Iznad kule se nalazi rezervoar vode, koji je narod nazvao londža. Pogled s londže je nevjerovatan. S nje se može vidjeti cijeli Počitelj i obala rijeke Neretve.

Foto: AA

Sanacija kule bi, nadaju se domaćini, mogla povećati broj turista. 

Sahat-kula i hamam danas također nisu u najboljem stanju. Pašina tabija je potpuno zatvorena, a ugrožena je i Medresa. 

U Počitelju trenutno nema turista. Sve je manje i domaćeg stanovništva. Broj posjeta u padu je od vremena pandemije COVID-19, a dosad je najviše gostiju pristizalo iz Turske i Kine.

Nažalost, značajno kulturno-historijsko blago Počitelja ni danas nije kvalitetno iskorišteno. Od kraja proteklog rata u našoj zemlji, različiti nivoi vlasti lopticu odgovornosti za loše stanje prebacuju s jednih na druge. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, nakon monitoringa, upozorila je loše stanje u kojem su gotovo svi kulturno-historijski objekti u Počitelju uz apel nadležnim da poduzmu hitne mjere.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...