SEAD NUMANOVIĆ DETEKTOVAO PROBLEM: "Političko funkcionisanje trpi jer Čović patološki mrzi Izetbegovića, ali to nije sve..."

"Jasno je kao dan da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt svojim odlukama u izbornoj noći išao na to da zacementira HDZ i Dragana Čovića u bilo kojim kombinacijama za vlast", kaže Numanović.

  • Politika

  • 21. Feb. 2023  

  • 10

„Sasvim je logičan ovaj slijed“, kaže za Hayat.ba Sead Numanović, dugogodišnji novinar i glavni urednik portala Politicki.ba, komentarišući potez kandidata za predsjednika Federacije Lidije Bradare i Igora Stojanovića.

"Jasno je kao dan da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt svojim odlukama u izbornoj noći išao na to da zacementira HDZ i Dragana Čovića u bilo kojim kombinacijama za vlast. Posljedično, zacementirao je ipak i SDA, ipak su oni najjača bošnjačka stranka pojedinačno gledano", kaže Numanović.

On dodaje kako Trojka ne krije da je učestvovala u kreiranju odluke visokog predstavnika.

"Značajan dio odluke visokog predstavnika ugrađen je iz prijedloga koje su dale članovi Trojke. Sada je situacija da nemamo deblokadu, bez obzira na to što je Schmidt želio suprotno. Sad imamo još veću blokadu", smatra Numanović.

Prema njegovom mišljenju, Bradara i Stojanović nisu pali na ispitu znanja iz prava.

"Ja bih rekao da se radi o bahatosti. Ali oni su požurili da pokažu da imaju nekakav dogovor. Nemojte zaboraviti, prekršen je zakon, radi se o krivičnom djelu, o lažnom predstavljanju po službenoj dužnosti, Federalno tužilaštvo trebalo bi reagovati. Radi se o falsifikatu, ne možete se lažno predstavljati", pojasnio je Numanović.

On smatra kako se Draganu Čoviću žuri formira vlast bez SDA, i dodaje da to nije nikakvo opravdanje, jer se procedure moraju poštovati.

"Stara je stvar i to se zna da Dragan Čović patološki mrzi Bakira Izetbegovića i to je nešto lično, a što je postalo opterećenje za političko funkcionisanje. Vi možete nekoga voljeti ili ne, ali volja građana je takva da se ona mora ispoštovati. Ako ništa drugo, morate ispoštovati proceduru. Ako imate stranku koja ima najviše glasova pojedinačno i koja ima kontrolni paket u Klubu Bošnjaka, morate s njom sjesti", smatra Numanović.

Odavno se u javnosti predstavlja da je SDA ta stranka koja blokira kompletiranje federalne vlasti.

HDZ pogotovo, a i SDP se upinje i žele da nametnu onaj narativ da je SDA koja blokira. To nije tačno! To je smišljeni propagandni način u kojem će se pokušati da se na bilo koji način stvori alibi za novu intervenciju visokog predstavnika – smatra Numanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...