MELINA BORČAK ODGOVORILA NA OPTUŽBE MICHAELA MARTENSA: "Optužbe da iza ZDF-ove emisije o Schmidtu stoji 'bošnjački lobi' podsjećaju na antisemitizam i teorije o 'jevrejskom lobiju'!"

"Zahvalna sam što mnogi od vas koračaju ovim putovanjem sa mnom i ne nasedajte na to. Tema je bila o riječi, naraciji. Mogla bih ovako ili detaljnije da opovrgnem sve 'argumente'. Vjerujte mi, većina toga govori sama za sebe", poručila je Borčak.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2023  22. Feb. 2023

  • 5

"Svi znamo da Jan Böhmermann  i ZDF Magazin Royale neće popustiti stranim vladama ili korporacijama od milijardu eura. Odjednom se govori da su bili pod utjecajem 'male lobističke grupe'. Niko u to ozbiljno ne vjeruje. Odakle dolazi narativ? Među hrvatskim i srpskim nacionalistima iznova se nalaze zlokobne reference na muslimanski i/ili bošnjački lobi. To je čak postala i šala u Bosni. Slično kao "Hvala Obama" za sve je kriv 'bošnjački lobi'."

Navodi ovo na početku serije tvitova  Melina Borčak , bh. novinarka s njemačkom adresom, komentirajući optužbe Ambasade Hrvatske u Njemačkoj na račun priloga o visokom predstavniku Christianu Schmidtu u emisiji Magazin Royalea ZDF televizije.

"Na primjer. Tijekom genocida se tvrdilo da je američka PR kompanija uvjerila lobi 'tri jevrejske organizacije' da 'lažu svijet' da je došlo do genocida. Prvo, ovo je jasno sr***e, drugo, jasan antisemitizam. To implicira da Jevreji imaju toliku moć… da samo tri njihove organizacije imaju utjecaj na svjetsku historiju. Sada mislite 'Ko vjeruje u takva opskurna sr***a?' Pa, postoji nekoliko knjiga upravo o ovoj verziji teorije zavjere 'Lobija' - a dvije od njih je Nobelov žiri iskoristio da opravda nagradu austrijskom piscu Peteru Handkeu!" , ističe Borčak.

Dodaje da je činjenica da je bilo dosta jevrejske solidarnosti sa Bošnjacima.

"Ovo prelijepo čovječanstvo je demonizirano. Činjenica da u 'kritikama' ima toliko antimuslimanskog rasizma pokazuje kojem ideološkom kutku pripada. Na primjer, ako govorite o 'Mullah Böhmermannu',... diskvalificira za bilo koju vrstu komunikacije od Böhmermannove zabave do političke rasprave. Novinar FAZ-a (Michael Martens, op. SB), koji je od svega povezivao ZDF MR sa zloslutnim, neopisanim lobijem, poznat je po tome što je branio etničku pijanke prirodno imaju daleko više intelektualnog prava od većine onoga što ovdje čitamo. segregaciju školske djece (!!!) i na Twitteru pisao o ultranacionalističkom organizatoru parade Dodiku.Oni koji su se upoznali sa Bosnom i genocidom također će primijetiti da za svoju propagandu koriste izraze koje koriste hrvatski nacionalisti.Ali većina njih jednostavno ne zna.Vjerujte samoproglašenim 'balkanskim ekspertima'", poručila je Borčak. 

Dodano da težinu puta koji morate proći u Njemačkoj pokazuje i činjenica da je ovako skandalozan tekst, bez ikakvih dokaza o postojanju, a kamoli stvarnom utjecaju "male lobističke grupe", objavljen jednostavno, prenesen sa strane drugih medija i još se uzima za ozbiljno. 

"Zahvalna sam što mnogi od vas koračaju ovim putovanjem sa mnom i ne nasjedajte na to. Tema je bila o riječi, naraciji. Mogla bih ovako ili detaljnije da opovrgnem sve 'argumente'. Vjerujte mi, većina toga govori sama za sebe", poručila je. je Borčak.

Podsjećamo, autor teksta u kojem se kritizira emisija ZDF-a posvećena Schmidtu je Michael Martens , novinar FAZ-a. tekstu objavljenom u FAZ-u Martens  optužuje autora Magazina Royalea da je iznio obmanjujuće tvrdnje zahvaljujući "bošnjačkom lobiju" . Ne, Martens, iako vrlo iskusan dugogodišnji novinar, za svoje navode nije ponudio nikakve dokaze, a pritom je predstavio njemački javni servis ZDF kao TV kuću podložnim utjecajima i lobiranjima. 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...