RUSKI RULET NENADA STEVANDIĆA: Burne reakcije nakon odlaska predsjednika NSRS-a u Moskvu…

Bosna i Hercegovina je osudila agresiju na Ukrajinu, kao i gotovo cijeli svijet. A političari iz RS-a ipak hrle da se poklone režimu Vladimira Putina.

  • Mini market

  • 22. Feb. 2023  22. Feb. 2023

  • 1

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, u dvodnevnoj je posjeti Rusiji. Stevandić je naveo da je posjeta redovna aktivnost i da nema nikakve veze s trenutnom situacijom u Ukrajini. Međutim, političari iz Federacije, ali i analitičari njegov odlazak oštro osuđuju, ali nisu iznenađeni. 

Dok još traje agresija Rusije na Ukrajinu predsjednik NSRS-a boravi u Rusiji. Stevandić tvrdi da se ova posjeta realizuje na osnovu ranijih sporazuma, te da se na ovaj način ne mogu poremetiti bilo kakvi odnosi. U Moskvi se sastao s predsjednicom Savjeta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko, koja je ranije boravila u našoj zemlji i svojim izjavama izazvala burne reakacije javnosti. 

"Posjeta nema nikakve veze s ukrajinskim sukobom, nema veze ni s poremećenim odnosima NATO-a i SAD sa Ruskom Federacijom, jer odnosi NSRS-a i Savjeta Ruske Federaciije i Dume su stariji od ovih događaja i oni su mnogo ranije uspostavljeni i nisu na štetu ni Bosne i Hercegovine, koja ima i dalje benefite od ovih odnosa - duplo manju cijenu od najmanje cijene gasa koji postoji u Evropi", tvrdi Stevandić.

Šef diplomatije BiH Elmedin Konaković smatra da odlazak u Rusiju nije ispravna odluka. Nije iznenađen ovom posjetom. Više bi ga iznenadila, kaže, posjeta čelnika RS-a Velikoj Bitaniji. 

"Trenutno su političke realnosti takve da me ne iznenađuje što zapravo odlaze u Rusiju jer to je kontinuiran proces i mislim da prave veliku grešku", kazao je Konaković.

Političari iz Federacije složni - osuđuju Stevandićev odlazak u Rusiju.

"To predstavlja kontinuitet podrške agresoru, nešto što je štetno i po nas sve u Bosni i Hercegovini, da se neko iz Bosne i Hercegovine otvoreno stavlja na stranu agresora, ali nešto što u kontinuitetu jedna politička struktura čini. S druge strane, to predstavlja još jdnu potvrdu ruskog utjecaja unutar Bosne i Hercegovine", kazao je za FTV Saša Magazinović, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

"Kaže da njegov put u Rusiju nema nikave veze s ratom u Ukrajini; sve što se u Evropi dešava zadnjih godinu dana ima itekako veze s agresijom Rusije na Ukrajinu", ističe Dragan Mioković, zastupnik NS u Zastupničkom domu FBiH.

"Nije to nešto što nas je posebno iznenadilo s obzirom na to kako gospodin Stevandić nastupa, kako vodi svoju politiku, a ona je zapravo eksponent politika koje još uvijek žive i imaju svoj prostor i dominiraju u manjem bh. entitetu", navodi Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u domu naroda FBiH.

SDA to vidi kao nastavak proruske politike, zbog čega će tražiti i rekaciju visokog predstavnika. Uprkos tome što cijeli svijet osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, političari iz RS-a po svemu sudeći im ostaju vjerni prijatelji. 

"SNSD-u i Dodiku jedni partner koji je ostao je Rusija tako da oni nemaju nijednog partnera bilo gdje drugo i vidjeli smo da se sva njihova diplomatska aktivnost svela na Rusiju", ističe politička analitičarka Ivana Marić.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske danas nastavlja posjetu Rusiji.

Sastat će se sa predsjednikom Državne Dume Vjačeslavom Viktorovičem Volodinom i s prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije Vladimirom Genadijevičem Titovim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...