KAD HRVATI RASPRAVLJAJU O VJEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI; REAGOVALA I MARIJA SELAK RASPUDIĆ: Spominjala Tita, Tuđmana, pa joj odgovorila Sandra Benčić koja je zaradila opomenu...

Bilo je burno u Hrvatskom saboru.

  • Regija

  • 22. Feb. 2023  22. Feb. 2023

  • 0

Jutros je u Hrvatskom saboru zaiskrilo oko umjetne inteligencije.

Naime, u ime Kluba zastupnika Mosta Marija Selak Raspudić govorila je o ChatGPT-u, sistemu vještačke inteligencije.

ChatGPT ne želi pisati pjesmice o Trumpu, Tuđman joj je sumnjiv, o Tito nekritički drag. Možemo može, a Domovinski pokret ne može i tome slično. Što je sve tu kontroverzno? Za razliku od čovjeka koji se rađa pristran, umjetna inteligencija mora ostati neutralna. Ona je proizvod pristranog čovjeka. Tako definirana postaje alat za svakodnevnu uporabu svih. Pitanje ChatGPT-a neodvojivo je od kritika društvenih mreža, ChatGPT procesuira dostupne informacije. Kada nominalno neutralni ChatGPT daje odgovore koji naginju na lijevu opciju, razotkriva se koliko je pristrana istina na internetu”, rekla je Selak Raspudić.

Na to joj je odgovorila Sandra Benčić, koja se očito osjetila prozvanom.

“Važna rasprava o umjetnoj inteligenciji se tu svela na političke preference, postoje univerzalne vrijednosti, kolegice Raspudić, koje dijeli velika većina ljudi na svijetu. Postoji inteligencija, čak i kad je umjetna, to je inteligencija”.

Zakačili se oko umjetne inteligencije

S povredom poslovnika javio se i Hrvoje Zekanović.

“Selak Raspudić je govorila o ChatGPT-u (Zekanović je, doduše, pogrešno rekao ChatGDP op.a). Ja bih rekao da ChatGPT nekad i pogodi, pa kad ukucate Most, izađe vam stranka/sekta, osnovana 2012. u Metkoviću, koja mahom okuplja ravnozemljaše s diplomom. Eto, ponekad i pogodi”, rekao je pa je i on, kao Sandra Benčić, zaradio opomenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...