DOSTA IM JE VIŠE HDZ-a I NJIHOVIH DERIVATA: Dugogodišnji načelnik Prozor-Rame Jozo Ivančević osnovao Ramsku narodnu stranku

Ivančević i njegovi saradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se "utopili" u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ-a BiH.

  • Vijesti

  • 25. Feb. 2023  25. Feb. 2023

  • 2

Nova hrvatska politička stranka u BiH osnovana je danas u Prozoru-Rami, a njen utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević, koji je odmah najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS), koji predvodi HDZ BiH, javila je Hina.

Ivančević i njegovi saradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se "utopili" u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ-a BiH.

"Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju", kazao je danas Ivančević ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora, a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti.

Kazao je i kako su Hrvati u Prozoru-Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj općini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravedne raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

Najavio je kako će RNS djelovati prije svega na razvitku općine i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive ali je spreman djelovati i na višim nivoima vlasti kako bi Hrvati u cijeloj BiH konačno dobili opoziciju koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

"Svi drugi narodi imaju opoziciju, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji", kazao je Ivančević indirektno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki opozicioni glas među Hrvatima. Najavio je saradnju sa svima koji imaju sličan politički program s ciljem jačanja opozicije politici koju vodi HDZ BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...