U NOVOM ZEMLJOTRESU U TURSKOJ: Najmanje jedna osoba poginula, a 69 povrijeđeno

Zemljotresj e registrovan na dubini od 6,96 kilometara u okrugu Jesiljurt u 12:04 sati po lokalnom vremenu, a osjetio se i u okolnim pokrajinama.

  • Svijet

  • 27. Feb. 2023  

  • 0

Najmanje jedna osoba je poginula, a 69 je povrijeđeno u novom zemljotresu jačine 5,6 stepeni Rihterove skale koji je danas pogodio tursku provinciju Malataju, javila je agencija Anadolija pozivajući se na Uprava za vanredne situacije Republike Turske (AFAD).

Zemljotresj e registrovan na dubini od 6,96 kilometara u okrugu Jesiljurt u 12:04 sati po lokalnom vremenu, a osjetio se i u okolnim pokrajinama.

Gradonačelnik Jesiljurta Mehmet Džinar rekao je za televiziju Haber Turk da se srušilo više zgrada u gradu, uključujući i jednu četvorospratnicu gdje su zarobljeni otac i kćerka. Rekao je da su oni ušli u oštećenu zgradu da prikupe svoje stvari.

U drugom mjestu u Malatiji timovi za potragu i spašavanje pretražuju ruševine druge zgrade koja se srušila na neka parkirana vozila, javila je televizija HaberTurk.

Stanovnici su nakon potresa izašli iz zgrada i kuća na otvoreno, a u toku su akcije potrage i spašavanja na tom području.

Uprava za vanredne situacije upozorila je građane da ne ulaze u oštećene zgrade u regionu i da se ne približavaju rizičnim objektima.

Malatija je među 11 turskih provincija pogođenih zemljotresom magnitude 7,8 koji je razorio dijelove južne Turske i severne Sirije 6. februara. U tom zemljotresu stradalo je više od 48.000 ljudi u obje zemlje, a srušeno je ili oštećeno 173.000 zgrada u Turskoj.

Turska agencija za upravljanje katastrofama AFAD saopštila je da je gotovo 10.000 naknadnih potresa zabilježeno u toj oblasti od potresa 6. februara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...