ALBIN KURTI KAŽE DA JE MEĐUSOBNO PRIZNANJE GLAVNA TAČKA: "Beograd je bio uvjeren da neće prihvatiti Kosovo"

Istakao je da bi Kosovo i Srbija mogli do kraja godine postići sporazum o normalizaciji odnosa. Podsjetimo, danas se u Briselu održava jedan od ključnih sastanaka Kurtija i Vučića o njemačko-francuskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • Regija

  • 27. Feb. 2023  27. Feb. 2023

  • 1

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da je Beograd bio uvjeren da neće službeno priznati neovisnost Kosova, iako bi mogao pristati na "de facto" priznanje.

Istakao je da bi Kosovo i Srbija mogli do kraja godine postići sporazum o normalizaciji odnosa. Podsjetimo, danas se u Briselu održava jedan od ključnih sastanaka Kurtija i Vučića o njemačko-francuskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

"Potrebna nam je normalizacija odnosa i to se može postići obostranim priznanjem kao glavnom tačkom. Beograd je bio uvjeren da neće službeno priznati neovisnost Kosova, iako bi mogao pristati na "de facto" priznanje", rekao je Kurti u intervjuu za Euractiv.

Kurti i dalje drži da bi Zajednica srpskih općina na Kosovu bila slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, ali ističe kako se nada da će, kada otvore razgovore, oslanjajući se na prijedlog EU-a, povećati povjerenje, jer dogovori nisu provedivi ako nema povjerenja.

"Potpisivanje sporazuma i provedba sporazuma na Balkanu su dva različita planeta i moramo ih dovesti na isti kontinent", rekao je te dodao da dvije trećine sporazuma potpisanih u Briselu kroz protekla desetljeća, Srbija nije provela.

Naveo je kako prijedlog EU-a poziva na nacionalne manjine u svojoj preambuli i univerzalne koncepte kao što su neovisnost, teritorijalni integritet, suverenitet, reciprocitet, ljudska prava, demokratija, vladavina prava i samoodređenje.

"Treba biti jako oprezan da ne radimo dogovore koji su pali na ispitu ljudskih prava, ustava, demokratskog i republičkog poretka, ali istodobno treba imati na umu da na cijelom Balkanu imate nacionalne manjine –  njihova prava", istakao je te dodao kako neće stvarati neravnoteže, koje postaju izvor daljnjih napetosti.

Poručuje da sa druge strane, u središtu mora postojati međusobno uvažavanje.

"Nije moguće poslužiti kafu bez šolje, šta god radili po pitanju prava i mehanizama. Država je platforma koja osigurava ta prava i te mehanizme", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...