ŽESTOKE REAKCIJE NA ODLUKU CHRISTIANA SCHMIDTA: "Ovo je pokušaj zamazivanja očiju probosanskim snagama prije nametanja nove odluke po želji HDZ-a!"

"Nakon što je napravio probošnjački potez, Schmidt će sada obespraviti Bošnjake u Federaciji BiH. Dragan Čović je zadovoljan sa Christianom Schmidtom", poručio je Imamović.

  • Politika

  • 27. Feb. 2023  27. Feb. 2023

  • 6

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendovao je večeras Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta Republika Srpska, a koji je trebao stupiti na snagu večeras u ponoć.

Visoki predstavnik odluku je donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira, a nakon jasnog naloga Ustavnom sudu BiH "da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta".

Ova odluka Schmidta izazvala je brojne reakcije u našoj javnosti, kako od političkih zvaničnika tako i od političkih analitičara i novinara. 

Politolog Jasmin Mujanović poručio je da ova odluka Schmidta minimum koji se od njega zahtijeva s obzirom na njegovu dužnost.

"OHR-ova suspenzija nezakonitog otimanja zemljišta od strane Vlade RS-a ne ispravlja neliberalni izborni zakon, koji je dodatno produbio krizu formiranja vlasti u FBiH. Schmidtove akcije danas su minimum koji se od njega zahtijeva s obzirom na njegovu dužnost. I pored ovoga, on bi trebao dati ostavku.

To što nekoliko Schmidtovih papagaja u bosanskim medijima pokušava od ovoga napraviti priču je krajnje tužno i govori koliko je očajan postao. Da je donio bilo kakvu drugu odluku, otvoreno bi prekršio svoj mandat (a sada to čini 'samo' implicitno)", poručio je Mujanović. 

Haris Imamović, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića smatra da ovim potezom Schmidt nastoji amortizovati bošnjačku javnost pred nametanje izmjena Ustava FBiH. 

"Christian Schmidt je 'suspendirao' Zakon o imovini RS samo da bi stekao kredibilitet za daljnje izmjene Izbornog zakona u Federaciji kako bi se lišio prava glasa bošnjački potpredsjednik (Refik Lendo, op. SB).

Kažem da je on 'suspendirao' Zakon RS jer Dodik neće poslušati i neće biti prave odgovornosti. Schmidt je samo želio stvoriti percepciju da “radi neke probošnjačke stvari u RS”. Nije učinio ništa. Dodik će provesti svoj zakon.

Nakon što je napravio probošnjački potez, Schmidt će sada obespraviti Bošnjake u Federaciji BiH. Dragan Čović je zadovoljan sa Christianom Schmidtom", poručio je Imamović.

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da se radi o "polumjeri".

"Pokušaj zamazivanja očiju pro-BiH snagama prije pokušaja nametanja nove odluke po želji HDZ. Da je iskren odmah bi poništio RS zakon", poručio je Bajrović. 

Banjalučki novinar Dragan Bursać sarkastično je reagovao je na Dodikove riječi kako odbacuje Schmidtovu odluku i da Zakon o nepokretnoj imovini RS-a ostaje na snazi.

"Jednom sam i ja tako odbacio odluku ćaće i matere da se neću baviti razbijanjem kuhinjskih prozora. Energično sam je odbacio!!!", poručio je Brusać. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...