MEĐU NJIMA NIJE I ONA ZA NADZOR OSA-e: Dom naroda Parlamenta BiH u četvrtak imenuje komisije

Prema informacijama, klubovi zastupnika i delegata dobili su rok do 28. februara da dostave imena članova ovih komisija, što su neki već učinili.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2023  

  • 1

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u četvrtak, prema predloženom dnevnom redu, treba imenovati članove nekoliko komisija, ali među njima nema šest zajedničkih, između ostalog one za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), prenosi Faktor.

Prema informacijama, klubovi zastupnika i delegata dobili su rok do 28. februara da dostave imena članova ovih komisija, što su neki već učinili.

- Moguće je da će naknadno na dnevni red biti uvršteno imenovanje i ostalih komisija mimo ovih koje su sada na dnevnom redu, ako klubovi ispoštuju to što je dogovoreno – kazao je Safet Softić, delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta BiH.

Osim one za nadzor nad radom OSA-e, zajedničke komisije koje treba imenovati su komisije za odbranu i sigurnost, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove i za ljudska prava.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda zasad je imenovanje tri stalne komisije ovog doma i to Ustavnopravne, za finansije i budžet i za vanjsku i trgovinsku politiku, zatim imenovanje parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, i Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Delegati će se izjasniti i o osnivanju dvije privremene zajedničke komisije oba doma bh. Parlamenta, jedne koja treba provesti proceduru imenovanja Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, i druge koja treba provesti proceduru imenovana dva zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...