UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: "Mogu čelnici Republike Srpske davati izjave kakve god hoće…"

Jedna od opcija je i da se svi zahtjevi objedine kako bi se ubrzao proces odlučivanja. 

  • Politika

  • 01. Mar. 2023  

  • 8

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u privremenom mjerom suspendirao je visoki predstavnik Christian Schmidt. Nakon privremenog, od Ustavnog suda BiH traži se trajno poništenje spornog zakona. Iz tog razloga na adresu ove institucije pristižu zahtjevi za ocjenu ustavnosti. Članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, te zastupnici i delegati iz Parlamentarne skupštine BiH tražili su da Ustavni sud BiH još jednom potvrdi kako je BiH jedini titular državne imovine.

Komšić i Bećirović su jasno naglasili da je državna imovina u vlasništvu isključivo BiH. Komšić je pozvao i Tužilaštvo BiH da sankcioniše sve one koji ne izvršavaju odluke Ustavnog suda BiH.

Na isti potez odlučilo se i 11 zastupnika SDP-a, NiP-a, Naše stranke i Bh. inicijative - Kasumović Fuad iz Zastupničkog doma BiH. Ustavni sud je već nekoliko puta odlučivao i utvrdio da imovina nije i ne može biti u vlasništvu entiteta, a svi pokušaji oduzimanja od države ocijenjeni su antiustavnim. Apelanti i ovaj put očekuju istu odluku.

“Država Bosna i Hercegovina jeste i ostat će titular državne imovine, a zakon o državnoj imovini može biti usvojen samo na nivou Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nikada Narodna skupština RS-a neće doći u priliku da odlučuje o državnoj imovini”, poručio je predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP).

Predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH Saša Magazinović ističe kako su, pored apelacije, uputili zahtjev za privremenu mjeru stavljanja van snage zakona do donošenja konačne odluke: “Ovo jeste hitno pitanje i smatram da u ovakvim slučajevima Ustavni sud BiH treba promptno reagovati”.

Delegati u Domu naroda BiH Šefik Džaferović, Safet Softić, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Zlatko Miletić od Ustavnog suda BiH tražili su stavljanje van snage Zakona o nepokretnoj imovini RS-a. Do konačne odluke, tražili su i zabranu primjene ovog zakona.

“Privremena mjera koju smo mi tražili ovom apelacijom je ustvari da se sad trenutno zabrani primjena zakona kad su u pitanju organi RS-a u ovom smislu. Ako do tog dođe, onda će to biti problem kako vratiti stvari na početno stanje”, objašnjava Miletić (ZNG).

Apelanti su saglasni s tim da Narodna skupština RS-a nije nadležna da raspravlja i odlučuje o državnoj imovini. Vjeruju da će ideje i pokušaje izjednačavanja entiteta s državom - Ustavni sud BiH zaustaviti.

“Mogu čelnici RS-a davati izjave kakve god hoće - zakon i Ustav su jasni i međunarodni poredak je jasan. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i svi se moramo pomiriti s tim”, kaže za FTV Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu BiH.

Plenarna sjednica Ustavnog suda trebala bi biti održana sredinom marta. No, predsjednica Suda ima pravo obustaviti primjenu zakona bez održavanja sjednice ukoliko za to nema uslova, a sve radi određivanja privremene mjere u interesu stranke ili pravilnog vođenja postupka. Jedna od opcija je i da se svi zahtjevi objedine kako bi se ubrzao proces odlučivanja. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...