DODIKOV MOBING DICK: Gabriel Escobar nikako nije mogao mobingovati Željku Cvijanović, a kakav je odnos bio među njima - to ni Dodik ne zna..

Američki diplomata Escobar i aktuelna članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nikada nisu radili na istom poslu, pa je bilo kakav mobing u njihovom odnosu-isključen.

  • Mini market

  • 01. Mar. 2023  01. Mar. 2023

  • 2

Milorad Dodik je u ponedjeljak gostujući na srbijanskoj TV "Happy" optužio je američkog diplomatu Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika za Balkan američkog predsjednika Joea Bidena, da je "mobingovao Željku Cvijanović".

"Željki Cvijanović je ponuđena podrška i da preuzme vodstvo stranke. Ona je ozbiljan patriota koja na dalekim mjestima i kancelarijama ne podliježe utiscima. Ako vas ne dobiju onda vas diskvalifikuju. Od Gabrijela Escobara je mobingovana da prihvati i ona mu je rekla: "Šta ti je, čovječe, bježi od mene", kazao je predsjednik Republike Srpske.

Nije prvi put da se predsjednik RS-a razbacuje stranim izrazima čije mu značenje  nije poznato. Mobing je engleski izraz i odnosi se na zlostavljanje na radnom mjestu. Prema definiciji, riječ je o specifičnom obliku ponašanja kojim  neka osoba "sustavno pshički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva...sve do eliminacije sa radnog mjesta".

Američki diplomata Escobar i aktuelna članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nikada nisu radili na istom poslu, pa je bilo kakav mobing u njihovom odnosu-isključen.

Najbliža poslovna veza između Gabriela Escobara i Željke Cvijanović bila je, odnosno mogla je biti na samom početku 2000-ih godina. Escobar je u to vrijeme(1998-2001) bio šef kancelarije Ureda visokog predstavnika (OHR-a) u Banja Luci. Srednjoškolska profesorica engleskog jezika iz Teslića Željka Cvijanović tih je godina radila kao prevoditeljica u međunarodnim organizacijama, ali ne i u OHR-u. Angažirana je bila pri Monitoring misiji Evropske Unije u BiH, prvo kao prevoditeljica, kasnije i asistent. Nakon toga je angažirana u Vladi RS kao savjetnica premijera za evropske integracije i suradnju sa međunarodnim organizacijama. Kasnije je bila šefica kabineta predsjednika Vlade RS (Dodika), da bi 2009. godine imenovana za ministricu za ekonomske odnose i regionalnu suradnju u Vladi Aleksandra Džombića.

Ljudi koji se sjećaju Gabriela Escobara iz vremena kada je živio i radio u Banja Luci pamte ga kao diplomatu koji je često viđan u ženskom društvu i koja je, pričalo se tada, ulagao veliki trud i imao relativno veliki uspjeh kod tamošnjih žena. Po prirodi posla koje su u to vrijeme obavljali, Cvijanovićka je radila za EU, a Escobar za OHR, normalno je da su se njih dvoje poznavali i vjerovatno surađivali. 

Svjedoci koji su prisustvovali službenim susretima Željke Cvijanović i Gabriela Escobara nakon što se on prije dvije godine kao izaslanik američkog predsjednika Bidena ponovo angažirao u regionu (BiH, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori) tvrde da njih dvoje da imaju srdačnu i prijateljsku komunikaciju, što ne čudi sa obzirom da su nekada obavljali slične poslove i bili takoreći kolege. Ukoliko je, eventualno postojalo nešto više od toga, tada to sigurno nije bio "mobing", kako je "otkrio" Milorad Dodik.

(SB) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...