KLEVETA I UVREDA ULAZE U KRIVIČNI ZAKONIK RS-a: Novčane kazne od 5.000 do 30.000 KM; A zatvorske kazne...

(...) zasad nisu predviđene.

  • Hronika

  • 02. Mar. 2023  02. Mar. 2023

  • 3

"U slučaju povrede ugleda i časti, uvodi se, između ostalog, odredba za uvredu i klevetu", rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, nakon današnje sjednice Vlade RS-a na kojoj su ministri razmatrali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Kada je u pitanju uvođenje uvrede i klevete u Nacrt zakona, Bukejlović je rekao da onaj ko uvrijedi ili kleveće drugoga kazniće se sa novčanom kaznom od 5.000 do čak 30.000 KM.

Izjavio je da nisu predviđene zatvorske kazne za klevetu, te da se "samo" uvode visoke novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti.

"Gonjenja za ova djela se preduzimaju po prijedlogu oštećenog", kaže ministar pravde RS-a.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...