I NIJE SAN, VEĆ IZLOŽBA U SARAJEVSKOJ GALERIJI "JAVA": „Ni na nebu, ni na zemlji“ je uspomena na bezbrižno djetinjstvo prošlih...

(...) vremena pretvorena u mirnu atmosferu matafizike.

  • Kultura

  • 01. Maj 2024  01. Maj 2024

  • 0

Izložba slika „Ni na nebu, ni na zemlji“, bosanskohercegovačkog umjetnika Samira Derviševića bit će otvorena u petak, 10. maja 2024. godine u 19 sati u JAVA galeriji u Sarajevu.

"Izložba 'Ni na nebu, ni na zemlji' objedinjuje likovna djela koja na sarkastičan način govore o društveno - političkim temama i odražavaju intimnu reakciju pojedinca, umjetnika, koji vizualizira apsurd u želji da ga uništi ili bar uz humor učini podnošljivijim.

Njegovo slikarstvo je bunt, vrisak i eksperiment isprepleten različitim likovnim izrazima među kojima je de Chiricova metafizika ostavila najviše traga", čitamo u najavi ove izložbe:

"Prepoznajemo je u tajanstvenoj atmosferi ogoljene arhitekture koju autor oživljava glavnim likom crtanog filma Pink Panther, kao uspomenu na bezbrižno djetinjstvo prošlih vremena pretvorena u mirnu atmosferu matafizike, u kojoj dovitljivi junak suočen sa životnim izazovima novog vremena pronalazi čudnovata rješenja i obasjava apsurd vedrijim svjetlom.

Iako se u nekim djelima autor služi slikarstvom metafizike, simbolima ili karikaturom da bi skrenuo pažnju na određene teme, a na drugima nijemo bilježi dešavanja oko sebe, slika arhitekturu gradova u kojima boravi ili kojih se sjeća, u fokusu njegovog interesovanja ostaje čovjek i tragovi koje ostavlja za sobom."

Samir Dervišević rođen je u Brčkom 1972. godine gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu je upisao 1991. godine te nakon duge pauze diplomirao na nastavničkom odsjeku 2015. godine.

Dugi niz godina boravio je u Zagrebu, Beču i Weinstadtu. Trenutno živi i radi u Sarajevu. Do sada je organizovao nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi, a izložbom "Ni na nebu, ni na zemlji" će se prvi put predstaviti sarajevskoj publici. 

(D. B.) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...