REUF BAJROVIĆ NAJAVLJUJE NAJGORI SCENARIJ: „Schmidtova prijetnja da će oktroisati Nikšića…“

Vlada Federacije BiH posljednji put formirana je 2014. godine, a od izbora 2018. godine je u mandatu koji nije "tehnički", jer ima puna ovlaštenja.

  • Politika

  • 03. Mar. 2023  

  • 72

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine, Lidiju Bradaru kao predsjednicu i Refika Lendu i Igora Stojanovića kao potpredsjednike. U narednih 30 dana trebao bi biti formiran novi saziv Vlade. Postavlja se pitanje da li bi moglo doći do blokade imenovanja nove Vlade radi neslaganja Lende s prijedlogom da mandatar bude Nermin Nikšić.

Lendo ističe da se, ukoliko Bradara kaže da premijer treba biti Nermin Nikšić, vjerovatno neće dogovoriti.

Dodao je da je takva odluka protuustavna, jer nije donesena u dogovoru s njim. Nedavno je poručeno i iz OHR-a da će "pažljivo pratiti budući razvoj događaja u skladu sa svojim mandatom", a upućeni kažu da još nema potvrdne da se vode razgovori o novim nametanjima Ustava.

"Slušamo od predstanika 'Trojke plus', jedni govore da razgovaraju sa visokim predstavnikom, drugi kažu da nisu. Nažalost iz OHR-a nemamo nikakav demant ni povrdu da se vode razgovori o nekim novim nametanjima Ustava, odnosno amandmana na Ustav kako bi se određeni politički subjekti koji su sami odlučili da trebaju biti u vlasti da formiraju Vladu mimo procedura", kaže Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u PSBiH.

U Hrvatskoj republikanskoj stranci kažu da je sam izbor Refika Lende za potpredsjednika bio greška. Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić smatra da će se, kako kaže, saga o formiranju vlasti, ipak, završiti u narednih 30-ak dana.

"Očekujem sazrijevanje vrha stranke demokratske akcije koja je mora vratiti svoj politički dignitet i reći da u ovome trenutku nema koalicioni kapacitet za formiranje Vlade Federacije i pustiti onoj grupaciji stranaka koja to ima", navodi Zvizdić.

"Da se zaobiđe i Refik Lendo, a moguće i SDA, jer je bila ta mogućnost za predsjedništvo Federacije, kako bi se izbjegle sve ove situacije. Sada plaćamo cijenu svega toga", kaže Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Vlada Federacije BiH posljednji put formirana je 2014. godine, a od izbora 2018. godine je u mandatu koji nije "tehnički", jer ima puna ovlaštenja.

Svoj sud o uspostavi vlasti i ustupcima među vladajućom većinom dao je i Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

-Ono što slijedi:

1. Južna interkonekcija koju će kontrolisati HDZ, u zamjenu za istočnu koju će kontrolirati SNSD.

2. Izborni zakon u Parlamentu BiH kojim će HDZ dobiti kontrolni paket u Predsjedništvu BiH i pritisak da se to usvoji od strane „trojkaša“.

3. Schmidtova prijetnja da će oktroisati Nikšića, poručio je Bajrović.

(SB)

Komentari - Ukupno 72

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...