IRFAN ČENGIĆ OTKRIO KARTE: "Moj favorit za predsjednika SDP-a je..."

-Sada tako lijepe etiketu da si SDA-ovac ako se usudiš čitati Ustav i zakone i o tome pričati, što je van pameti, poručio je Čengić.

  • Mini market

  • 03. Mar. 2023  03. Mar. 2023

  • 2

Irfan Čengić, delegat SDP-a BiH u Domu naroda PFBiH oglasio se na društvenim mrežama i pojasnio neke od navoda koji su se pojavili u medijima.

-Najvažnija anketa je za mene bila na dan izbora kada su glasači SDP-a mi dali najviše glasova od svih zastupnika u oba doma Parlameta FBiH i svih 10 kantonalnih skupština, što je pokazatelj da imaju povjerenje u mene.

Lijepo je vidjeti da i čitaoci najposjećenijeg portala imaju lijepo mišljenje o meni, ali ja sigurno neću biti kandidat na izborima za predsjednika SDP-a.

Nije tajna da bih ja volio na tom mjestu vidjeti osobu koja uživa ogromnu podršku građana na svakim izborima kao što je Denis Bećirović, ali nikada nismo razgovarali na tu temu.

Smatram da je važno da se držimo Statuta i održimo unutarstranačke izbore, jer se sjećamo potopa kada smo posljednji put odgađali izbore.

Optuživati mene da sam za koaliciju sa SDA je bez pameti i spin koji su pokušali vrtiti u kampanji protiv mene, ali su ih glasači SDP-a provalili.

Ja sam 2018. bio u grupi "mladih lavova" kako su nam zaljepili etiketu kada smo srušili koaliciju sa SDA. Ali tada sam naučio i vidio da se ne može baš svima vjerovati kada pričaju skim hoće i neće u koaliciju prije i poslije izbora. Zbog čega više nikada građanima nisam obećavao nikakve koalicje jer ne odlučujem sam o tome.

Sada tako lijepe etiketu da si SDA-ovac ako se usudiš čitati Ustav i zakone i o tome pričati, što je van pameti.

U ovom procesu SBiH ima najispravniji državnički stav, glasaju sve po dogovoru i izbacuju SDA, ali ne žele podrzavati ništa suprotno Ustavu ili jednokratna rješenja.

Moje politike su lijeve, pogledajte usvojene zakone koji su ostali iza mene, ali tako veliki broj usvojenih zakona sam postigao kroz korektan odnos sa svim kolegama iz pozicije i opozicije, vodim politiku razumjevanja.

To što nekima smeta što je meni država iznad stranke i drugih interesa, pa to etiketiraju kao "desnu" politiku, nije moj problem već njihov.

Bosna i Hercegovina će biti NATO članica kada oni to budu željeli da budemo a mi do tada trebamo raditi na pripremama za članstvo.

Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH do sada su se desile sve aktivnosti koje sam najavljivao, izlaz iz ove krize je na jedan od tri načina o kojima sam i ranije govorio.

Aposlutno podržavam rješenje intervencije OHR-a koje će biti dugotrajno i koje će u budućnosti omogućiti koalicije bez SDA i HDZ ili usvajanje takve izmjene u Parlamentu FBiH.

Kada je riječ o Vladi KS tu se najbolje vidi glupost njihovih spinova, prvo me optužuju da sam sa SDA, a onda da sam ja izlobirao premijera KS u Vladi bez SDA.

Smatrao sam da SDP-u pripada mjesto predsjednika Skupštine KS ili premijera Vlade KS, ali ako je to mjesto dobila NS, uvjeren sam da su najbolji za tu poziciju upravo Nihad UK ili Sabina Čudić.

Nihad Uk ad Uk je momak koji zaslužuje šansu i podršku, ima izborni legitimitet i političko iskustvo da se uhvati dužnosti premijera. Moju podršku će imati i vjerujem da ćemo kroz saradnju u Skupštini KS ostvariti mnoge dobre stvari za ljude u Sarajevu, zaključio je Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...