BORIS TADIĆ, BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE: Vučić vara narod da vara Zapad i time kupuje vrijeme kako bi što duže…

„Ako Srbi ne dobiju stvarno institucionalni krov pod kojim mogu da žive na KIM, u tom slučaju srpski narod će polako nestajati sa Kosova“, kategoričan je Tadić.

  • Regija

  • 04. Mar. 2023  

  • 2

„Manevarski prostor Srbije, odnosno Aleksandra Vučića u situaciji kada se o osnovnom tekstu prijedloga sporazuma Beograda i Prištine, koji je usmeno prihvaćen, neće više pregovarati, je sve manji, upravo zbog Vučića, odnosno naprednjačke vlasti koja je sve vrijeme, kako i oni sami kažu i hvale se, kupovala vrijeme“, rekao je u Dnevniku na TV Nova S bivši predsjednik Srbije i svojevremeno akter pregovora o Kosovu Boris Tadić.

„Kupovina vremena u okolnostima kada je jedna strana slabija samo šteti toj strani i mi smo ponovo došli u situaciju da nemamo valjan odgovor. To je više nego očigledno u ovoj situaciji u kojoj smo se našli nakon što je petorka izašla, nakon oktobra mjeseca, već u decembru sa prijedlogom koji imamo na stolu i koji je sada ugledao svjetlost dana“, rekao je on, javlja Nova.rs.

On je ukazao da nekoliko puta ponovljena Vučićev izjava – pustite nas da vrdamo dok možemo jer je to dio politike, je naivna predstava koja je karakteristična i za SPS devedesetih godina, za radikalsku i sada vidimo i naprednjačku vlast.

„Narod plaća vrdanje. Vučić je čak rekao – pustite me da varam moje zapadne saradnike, a ustvari Vučić vara narod da vara Zapad i time kupuje vrijeme kako bi što duže ostao na vlasti i to je ogroman problem sa kojim se danas suočavamo, a građani plaćaju cijenu“, konstatovao je Tadić.

Komentarišući „kupovinu vremena, tu strategiju kojoj se dive svi, takozvane patriote, analitičari pa i novinari, on je istakao da je suština u tome da kada ste u slabijoj poziciji, a Srbija jeste u toj poziciji, treba da idete sa svojom inicijativom.

To je, kako kaže, bio i njegov razlog što je skraćivao mandat pred kraj 2012. za nekoliko mjeseci da bi izašao sa ‘planom četiri tačke’ i predupredio njemački plan da u Bundestagu bude donijeta odluka o tome da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

„To je radio i Zoran Đinđić 2002. godine, odnosno 2003. kada je izašao sa prijedlogom stranim državnicima da Srbija mora da pređe sa statične pozicije na plan kojim riješava pitanje Kosova da ne bi bio polomljen državni sistem Srbije, ali sa inicijativom koja je bila više nego konkretna – da odbranimo ono što je naše legitimno na Kosovu, navodi on.

Tadić je kazao da ono što je najapsurdnije u ovoj situaciji jeste da se „Vučić i naprednjaci i kohorte tih analitičara i apologeta ove vlasti sve vrijeme bore da Srbija dobije ZSO“.

„Mi deset godina imamo situaciju u kojoj se naprednjaci hvale time da su u Briselskom sporazumu postigli ZSO koju Srbi na Kosovu nisu dobili i sad ponovo, u drugom njemačko – francuskom sporazumu ponovo treba da dobijemo ZSO i pravi se vještačka atmosfera da je to neko nevjerovatno rješenje i postignuće u kome Vučić, kao nevjerovatan strateg, pred srpskom javnosti ostvaruje pobjedu“, kazao je bivši predsjednik Srbije.

Podsjeća da je Vučiću u trenutku kada se suočio sa ovim prijedlogom, odnosno pred posljednji razgovor sa Albinom Kurtijem, rekao da mora da izađe sa svojom inicijativom i predloži istog trenutka zemljama članicama SB, stalnim i nestalnim, da se ponovo otvori dijalog o statusnom pitanju Kosova u SB UN.

„Vučić to nije uradio, nije imamo namjeru, čak se i podsmjevao takvom predlogu, a morao je izađe sa kontrainicijativom. Na kraju je dobio situaciju na koju ponovo nema odgovor i sad kao čekamo implementaciju sporazuma u kojoj treba da dobijemo ZSO“, komentarisao je Tadić.

„Ako Srbi ne dobiju stvarno institucionalni krov pod kojim mogu da žive na KIM, u tom slučaju srpski narod će polako nestajati sa Kosova“, kategoričan je Tadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...