EDIN FORTO, MINISTAR KOMUNIKACIJA I PROMETA BiH: "Učinit ću sve da pomognem Republici Srpskoj da izgradi..."

Forto očekuje da će cestu „zakopati“ u ovom mandatu, a možda i započeti realizaciju tog projekta.

  • Vijesti

  • 05. Mar. 2023  05. Mar. 2023

  • 13

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto ocijenio je da revitalizacija i elektrifikacija postojećih pruga u BiH, kao i uspostavljanje novih pravaca mora biti prioritet rada tog ministarstva u narednom periodu.

Govoreći o kapitalnim investicijama, Forto je u intervjuu za Fenu kazao da je vrlo bitno da BiH nauči revitalizirati i graditi pruge, pored gradnje cesta.

- Budućnost komercijalnog i putničkog transporta je u prugama. Evropa mnogo ulaže u taj segment, a BiH kao i u mnogim stvarima, kaska - naglasio je ministar Forto.

Istakao je da da u ovom mandatu mogu pripremiti te projekte te osigurati finansiranje kroz bespovratna sredstva, budući da evropski fondovi daju mnogo novac za takve projekte. U narednom mandatu bi, dodao je, mogla započeti masovna gradnja pruga.

- Možda se u ovom mandatu može završiti neki projekt, poput revitalizacije Unske pruge, elektrifikacije poteza između Tuzle i Doboja, kao i neke druge projekte u vezi poboljšanja željezničkih pruga, koje su, iz meni nepoznatih razloga, bile zapostavljene - objasnio je Forto.

Istakao je da će već u narednim danima biti održan sastanak s predstavnicima Željeznica FBiH, Željeznica RS i Regionalnog tijela u okviru tog ministarstva na kojem će precizirati koji su projekti spremni i u kojoj su fazi.

- Čim budemo napravili analizu, izlazimo sa konkretnim planom koji projekti su prioritet, a koji su tek u pripremu - dodao je.

Forto se također osvrnuo i na digitalizaciju radio-televizijskog signala za koju su istekli svi rokovi.

- Javnost nije dovoljno informirana zašto je to uopće bitno. Radio i televizijske frekvencije imaju svoj kapacitet. Analogni signal potpuno popunjava taj kapacitet, a digitalizacijom ostvarujemo široki prostor za nove kanale, bolju komunikaciju i digitalizaciju te bolji protok informacija- istakao je.

Podsjetio je da je cijela Evropa digitalizirala RTV signal te da je vrlo bitno da BiH konačno krene rješavati taj problem.

Prema informacijama koje za sada ima, Forto kaže da bi se digitalizacija RTV signala trebala dogoditi jako brzo.

Istakao je da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH zaduženo za koordinaciju javnih emitera koji moraju potpisati jedinstvenu specifikaciju opreme koja je potrebna da se nabavi, kako bi se proveo tender za njenu nabavku.

- Očekujem da će se to desiti ove godine, nakon višegodišnjeg kašnjenja. Još 2006. godine je dogovoreno da cijela Evropa krene u digitalizaciju. Hrvatska je to uradila za četiri, Srbija za devet, a mi ni za 15 godina - istakao je.

Govoreći o ostalim projektima, Forto je kazao da je mimo gradnje koridora V-c, u planu rekonstrukcija ceste koja povezuje Sarajevo i Podgoricu, odnosno cesta od Foče do Šćepan Polja.

- Ta cesta „boli“ sve građane BiH bez obzira odakle dolaze. Ovo Ministarstvo ima i ovlasti i sredstva da sagradi granični prijelaz Novi most, ali pristupna cesta od 20 kilometara je jako skupa zbog teškog terena, a u nadležnosti je RS- kazao je.

Istakao je da će učiniti sve da pomogne RS da izgradi pristupnu cestu kako bi svi građani BiH i Crne Gore imali „normalnu“ cestu.

- Svi koji su se vozili tom cestom znaju da to ne predstavlja našu državu. Jako je bitno da se ta cesta napravi zbog sigurnosti svih građana - kazao je ministar.

Forto očekuje da će cestu „zakopati“ u ovom mandatu, a možda i započeti realizaciju tog projekta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...