O OVOME SE U SRBIJI ŠUTI: U brutalnom masakru pobijeno je gotovo 60 članova iste porodice, monstrumi su ubijali žene, djecu i starce, a onda su sve pokušali zataškati… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 06. Mar. 2023  06. Mar. 2023

  • 4

Naša današnja priča vodi vas na Kosovo, u vrijeme napada na selo Prekaz, također poznatog i kao pokolj u Prekazu.

Bila je to operacija srbijanske policije izvedena 5. marta 1998. godine tokom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari s više od 50 članova njegove porodice.

U Prekazu je, osim pripadnika OVK, ubijen i veći broj žena, djece i starijih ljudi. Pokolj u Prekazu se smatra jednim u nizu pokolja u oblasti Drenice, izvršenih od strane snaga sigurnosti Srbije tokom rata na Kosovu.

Adem Jašari je bio osnivač i vođa Oslobodilačke vojske Kosova. Njegov brat Hamez Jašari je, također, bio istaknuti član. Obojica su živjela u Prekazu. Kada je počela albanska pobuna na Kosovu, Adem i Hamez su sudjelovali u borbama protiv srpske vojske i policije.

Srbijanske vlasti su u januaru 1998. u pokrajinu uvele specijalne snage sigurnosti. One su na napade OVK-a odgovorile odmazdom prema selima, koristeći helikoptere i oklopne transportere, vršeći brutalne pretrese po kućama i hapseći ljude bez valjanih razloga.

Dana 28. februara 1998. godine, grupa boraca OVK, predvođena Ademom Jašarijem, napala je policijsku patrolu ubivši četiri policajca i ranivši dva. U sukobima je ubijeno 16 pripadnika OVK.

U zoru 5. marta 1998. godine započeo je veliki policijski napad na selo Donji Prekaz (Prekazi i Poshtem) u općini Srbica. U operaciji je sudjelovao SAJ, zajedno sa PJP-om i redovnom policijom.

Prema službenoj policijskoj verziji događaja, srpske snage sigurnosti su okružile Jašarijevu obiteljsku kuću i pozvale ga na predaju. Policija im je dala dva sata da se predaju. U okviru zadatog roka, više desetina civila se predalo i udaljilo od uporišta.

Nakon prolaska dvosatnog roka, Jašarijeva grupa je odgovorila ubivši dva i ranivši tri policajca.

Nakon toga je policija upotrebom teškog topništva sravnila Jašarijevu obiteljsku kuću sa zemljom, zajedno s 56 članova njegove obitelji, među kojima je bilo 18 žena i 10 djece.

Human Rights Watch izvještava da su, iako se OVK upustio u borbu za vrijeme ovih napada, srpske specijalne snage pucale bez razlike i na žene, djecu i ostale civile. Helikopteri i vojna vozila zasipali su seoske krovove rafalima, a onda su policijske snage ušle u selo, pucajući na kuće. Jašarija su ubili, kao i sve članove njegove obitelji, osim jedne jedanaestogodišnje djevojčice.

U krvavom napadu je ubijeno najmanje 54 ljudi, uključujući veći broj žena, djece i starijih ljudi.

Neki Albanci su, također, ubijeni bez suđenja dok su bili u policijskom pritvoru.

Od uže porodice, ubijeni su: Shaban Murat Jashari (74), Zahide Shaban Jashari (72), Zarife Rifat Jashari (49), Hamëz Shaban Jashari (47), Ferida Hamëz Jashari (43), Adem Shaban Jashari (43), Adile Adem Jashari (40), Selvete Hamëz Jashari (20), Hidajete Rifat Jashari (18), Fitim Adem Jashari (17), Afete Hamëz Jashari (17), Besim Hamëz Jashari (16), Valdete Rifat Jashari (14), Lirije Hamëz Jashari (14), Igballe Rifat Jashari (14), Kushtrim Adem Jashari (13), Blerim Hamëz Jashari (12), Igball Rifat Jashari (11), Fatime Hamëz Jashari (8), Blerim Hamëz Jashari (7).

Nakon maskra, Vlada Srbije je izrazila žaljenje za "žrtve albanske terorističke okrutnosti i nemilosrdnosti", pri čemu policija nije mogla znati da su tamo bili prisutni civili i da su "OVK teroristi krivi što nisu civilima dozvolili da napuste uporište".

Pokolj u Prekazu i drugi pokolji u Drenici počinjeni tih dana su predstavljali prekretnicu u kosovskoj krizi i označili početak ratnog sukoba. Ova ubistva su radikalizirala kosovske Albance i ojačala OVK-a, koji je nakon toga počeo prerastao u "organizirani narodni pokret otpora" protiv beogradskih vlasti.

Adem Jašari je nakon ovoga među kosovskim Albancima ostao upamćen kao heroj i mučenik.

(SB)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...