ŠTA JE PREŠUTILA ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Članica Predsjedništva BiH osudila retoriku reisa Kavazovića, pa pokušala obmanuti javnost...

Zanimljiv je Cvijanovićkin pokušaja prebacivanja odgovornosti samo na jednu stranu, zaboravljajući slične ili još gore poruke članova drugih vjerskih zajednica u BiH.

  • Politika

  • 06. Mar. 2023  

  • 14

Članica i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića

Na pitanje Srne da prokomentariše Kavazovićevu izjavu da se "BiH brani u institucijama, te da ukoliko one "padnu", zemlju treba braniti oružjem", Cvijanovićeva je odgovorila da ako već on, kao vjerski lider, nije u stanju da promoviše toleranciju i suživot, onda bi barem trebao da se suzdrži od prijetnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti, već pravilo.

- Zajedničke institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu, kazala je Cvijanović.

-Dejtonska BiH i zajedničke institucije mogu da opstanu samo na dijalogu i međusobnom uvažavanju, a nikako na sili ili oružju o kojem tako olako, nepromišljeno i neodgovorno govori reis. Sva sreća da lideri drugih vjerskih zajednica ne siju mržnju i prijetnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan, poručila je ona.

Zanimljivo je kako Željka Cvijanović još uvijek koristi termin "zajedničke institucije", usprkos odluci Ustavnog suda BiH u kojoj se jasno navodi da postoje samo državne institucije, a ne "zajedničke" kako to često navode političari iz bh. entiteta RS. Također, zanimljiv je Cvijanovićkin pokušaja prebacivanja odgovornosti samo na jednu stranu, zaboravljajući slične ili još gore poruke članova drugih vjerskih zajednica u BiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...