PONOVO OŽIVJELA MAPA PODJELE EVROPE: Nijemci predložili diobu kontinenta, evo gdje je Bosna, a gdje je Hrvatska

Autor mape je Stalni komitet za geografska imena (StAGN), telo koje se bavi standardizacijom geografskih imena na nemačkom jeziku.

  • Evropa

  • 06. Mar. 2023  

  • 4

Stara mapa podjele Evrope prema kulturno-prostorim kriterijumima koju je izradio njemački akademski komitet opet je "oživjela" na Twitteru gdje je pokrenuta diskusija o njoj. Prema mapi, zamišljene regionalne granice presjecaju teritoriju nekoliko evropskih država, uključujući i Srbiju.

"Veliku mapu podjele Evrope prema kulturno-prostorim kriterijumima" podijelio je na Twitteru luksemburški politikolog Florian Bieber uz komentar da cijeni "njemačku preciznost", ali da je ideja da se mogu povući jasne granice između kulturnih prostora "apsurdna i problematična".

Predložena je podjela kontinenta na Zapadnu, Sjevernu, Južnu, Centralnu, Jugoistočnu i Istočnu Evropu, s tim što bi se teritorija nekoliko zemalja prostirala na više regija.

Tako bi, prema mapi, veći dio Vojvodine pripadao bi Centralnoj Evropi, a ostatak Srbije Jugoistočnoj. Najveći dio Ukrajine bi pripadao Istočnoj Evropi, dok bi krajnji zapad bio u Centralnoj.

Imaginarna granica između Centralne i Južne Evrope bi prolazila preko središnjeg dijela Rumunije i praktično bi "presjekla" zemlju na pola. Francuska bi bila "raparčana" na čak tri dijela - najveći dio bi bio u Zapadnoj Evropi, južna obala bi bila u Južnoj, a pokrajina Alzas na kranjem istoku bi bila u Centralnom dijelu.

Autor mape je Stalni komitet za geografska imena (StAGN), tijelo koje se bavi standardizacijom geografskih imena na njemačkom jeziku. To je nezavisni akademski komitet bez suverenih funkcija, a u njemu su naučnici iz Njemačke, Austrije, Švicarske i iz drugih zemalja njemačkog govornog područja.

Podjela je inspirisana radom austrijskog istraživača Pitera Džordana, koji je želio da napravi model kulturnih prostora koji "isključuje nacionalne i političke faktore".

Кoncept Centralne Evrope je polazna tačka jer se o njemu "raspravlja u debati o okončanju globalnih i političkih antagonizama sa posebnim utjecajem na Evropu".

Za sužavanje koncepta Centralne Evrope Džordan je koristio osam kriterijuma: historijski uticaj koje su ostavile njemačka i jevrejska kultura, sukcesija protestantizma i katolicizma dok pravoslavlje i islam igraju samo sporednu ulogu, rani razvoj urbanog sistema i srednje klase u odnosu na Istočnu Evropu, rano postojanje slobodne klase seljaka, tradicija lokalne i regionalne samouprave, kulturna raznolikost unutar država, politička i ekonomska težnja ka kontinentalizmu i, na kraju, kasna industrijalizacija u poređenju sa Zapadnom Evropom, ali rana u poređenju sa Istočnom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...