ENVER BIJEDIĆ SASVIM OTVORENO: "Zamislite kada bi ministar uzviknuo 'tekbir' u Banja Luci? Strijeljali bi ga..." (VIDEO)

"Nismo svi jednako dragi ni međunarodnoj zajednici", kaže Bijedić, napominjući da RS i tzv. HZ mogu biti nacionalne te da stranci to tolerišu".

  • Politika

  • 06. Mar. 2023  

  • 1

Predsjednik Socijaldemokrata Enver Bijedić bio je gost Hayatove emisije 7+ u kojoj je razgovarao o Miloradu Dodiku, reakcijama na izjave reisul-uleme Huseina efendije Kavazovića...

"Država i treba da se brani, a on je jedini pravi ili najveći autoritet koji može sa svima razgovarati u ovoj zemlji, pogotovo sa Bošnjacima", naveo je Bijedić o izjavama efendije Kavazovića

On je poručio da Ustav BiH kaže i da država treba da se brani, u slučaju napada izvana.

"Šta je onda tu sporno, ne razumijem", jasno je podcrtao Bijedić.

Kada je riječ o formiranju predmeta u Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika zbog poricanja genocida, on smatra da se radi samo o umirivanju javnosti.

"Kada bi neko drugi radio takve stvari, zamislite da neki Bošnjak negira da je u Jasenovcu napravljen genocid – razapeli bi ga. Dodik može da radi šta hoće, pa očigledno da u ovoj zemlji nismo svi isti", jasno je poručio Bijedić te dodao: "Nismo svi jednako dragi ni međunarodnoj zajednici, napominjući da RS i tzv. HZ mogu biti nacionalne te da stranci to tolerišu".

"Dodik je, ipak, američki čovjek. Na početku političke karijere, zvali su ga daškom toplog vjetra na Balkanu, tada je bio poželjan i prihvatljiv Americi. Da li su njegove veze i dalje ostale čvrste sa Amerikom, mislim da jesu, i da ga to održava na površini", dodao je Bijedić.

Govoreći o formiranju vlade u FBiH, te pitanju da li će Refik Lendo (SDA) potpisati dokument ili ne, Bijedić je napomenuo:

"Da li bi Bradara potpisala da premijer bude Lendo, čak iako bi se dogovorili SDA, SDP, NES imali natpolovičnu većinu, a ne bi imali dovoljan broj u Domu naroda u Klubu Hrvata? Garantujem da ne bi. Mislim da je najbolje, ali nemoguće rješenje, da stranke koje imaju predsjednika i dva ppotpredsjednika formiraju vladu i to bi smirilo situaciju, ne bi bilo blokade.

On je govorio i o situaciji kada je Nenad Nešić u Sarajevu podigao tri prsta ispred zvaničnih bh. institucija:

"Zamislite kada bi poslanik ili ministar u NSRS uzviknuo ‘tekbir’ u Banjoj Luci? Strijeljali bi ga, čak iako to nije zabranjeno", zaključio je Bijedić za Hayat. (I.S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...