MATE GRANIĆ, TUĐMANOV RATNI MINISTAR, U VITEZU: „Ohrabrujuće je što je visoki predstavnik donio odluku na sam dan izbora, čim je zaštićen vitalni interes hrvatskog naroda…“

-Tada je dogovoreno da je BiH država triju konstitutivnih naroda, kazao je Granić.

  • Regija

  • 07. Mar. 2023  07. Mar. 2023

  • 17

Na predstavljanju drugog dopunjenog izdanja knjige “Diplomatska oluja” u Vitezu, autora Mate Granića, ratnog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske bilo je i pitanja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Komentirajući sadašnju situaciju u Bosni i Hercegovini, Granić je kazao kako dugo nije bilo nikakvog napretka te da su nakon 2000. godine Hrvati došli u neravnopravan način.

-Postoje samo dva načina zaštite vitalnih nacionalnih interesa svih naroda, jedan je izbor člana Predsjedništva, a drugi je Dom naroda. Ohrabrujuće je što je visoki predstavnik donio odluku na sam dan izbora, čim je zaštićen vitalni interes hrvatskog naroda, kao i to što je brzo došlo do formiranja vlade na razini BiH i kakvu viziju ta vlada ima, a to je svakako proeuropska vlada, kazao je.

Granić je ponovio otrcanu mantru da Franjo Tuđman nije htio dijeliti BiH.

-Paradigma je da je predsjednik Tuđman s Miloševićem dijelio BiH. Kao svjedok, akter i glavni pregovarač s Muslimanima i Srbima, mogu kazati da je Hrvatska prvo podržala referendum o suverenosti BiH, da je prva uputila veleposlanika u Sarajevo, da je primila milijun izbjeglica iz BiH, da je sva humanitarna i vojna pomoć došla iz Hrvatske ili kroz Hrvatsku. Na kraju, kada je došla ponuda 10. siječnja 1994. godine od predsjednika Izetbegovića, koji je kazao: “Uzmite sve južno od Prozora i Neretve, Mostar ćemo po pola, a mi ćemo se sa Srbima obračunati”, Tuđman je kazao: “Alija, ja ne mogu ostaviti Hrvate Središnje Bosne”, kazao je Granić.

-Prije potpisivanja sporazuma u Washingtonu, Tuđmana je pitao ima li ikakav usmeni ili pismeni dogovor s Miloševićem. Rekao mi je da nema i da imam slobodne ruke za pregovaranje. Tada je dogovoreno da je BiH država triju konstitutivnih naroda, kazao je Granić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...