RUKOPIS KOJI ĆE ZATRESTI DRŽAVU: "Narod i nacija" akademika Slave Kukića, knjiga na koju se dugo čekalo...

Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu, piše Pejanović.

  • Kultura

  • 07. Mar. 2023  07. Mar. 2023

  • 13

Akademik Slavo Kukić, ugledni bosanskoheregovački sociolog, istraživač i publicist objavio je knjigu pod nazivom "Narod i nacija".

Ljudski.ba donosi prve recenzije knjige koja će protresti uspavanu intelektualnu scenu u Bosni i Hercegovini.

Akademik Mirko Pejanović u recenziji naglašava važnost Kukićevog promišljanja.

-Prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni istorijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije.  Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji historijski proces integracije BiH u Evropsku uniju jer će taj proces ojačati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu, piše Pejanović.

-Objavljivanje ovog rukopisa zasigurno će izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira. To, možda, i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bosanskohercegovačkoj stvarnosti mogu pomoći da se krene narijed. Uostalom, gdje svi misle isto – ne misli nitko, napisao je u recenziji Kukićeve knjige akademik Ivan Cvitković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...