OVO BI MOGLA BITI VELIKA ODLUKA: Facebook se možda gasi u Evropi, samo se čeka...

To znači da bi američki tech gigant Meta, vlasnik Facebooka, mogao ostati bez alata da legalno prebacuje osobne podatke poput onih o lokaciji ili porodičnih fotografija u SAD za potrebe svoje Facebook usluge, piše Politico.

  • HiTec

  • 08. Mar. 2023  08. Mar. 2023

  • 0

Čelnica irske Komisije za zaštitu podataka (DPC) Helen Dixon za Politico kaže kako će vrlo vjerovatno donijeti finalnu presudu u posljednjem zakonskom instrumentu kojim Facebook želi odobrenje za slanje privatnih podataka u SAD prije nego EU i SAD uspiju dogovoriti novi dogovor o transferu podataka. DPC je prošlog jula objavio nacrt odluke o obustavljanju ovog instrumenta, koji sad čeka na odobrenje od strane regulatora u Evropi. Mogao bi biti finaliziran sredinom maja.

To znači da bi američki tech gigant Meta, vlasnik Facebooka, mogao ostati bez alata da legalno prebacuje osobne podatke poput onih o lokaciji ili porodičnih fotografija u SAD za potrebe svoje Facebook usluge, piše Politico.

Iz Mete je ranije rečeno da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja usluga u Evropi, što uključuje i Instagram. Nedavno je Meta upozorila: “Ako Europska komisija ne donese adekvatnu odluku i ne budemo se mogli oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili alternativne načine transfera podataka iz Europske unije u SAD, vjerojatno nećemo moći nuditi niz svojih najvećih usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi.”

Irska odluka mogla bi donijeti nevolje i drugim kompanijama koje koriste ovaj instrument za transfere podataka u SAD.

Evropska mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka do 14. travnja će odlučiti o tome hoće li potvrditi raniju irsku odluku o suspenziji ovog instrumenta koji koriste kompanije, uključujući Metu, za transfer osobnih podataka u SAD. Irski regulator, glavni europski regulator za Metu i druge tehnološke gigante sa sjedištem u Irskoj, tada će imati mjesec dana da donese finalnu odluku.

Istovremeno, Evropska komisija želi finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om do jula, nakon što je Evropski sud pravde poništio dva prethodna dogovora zbog straha od praćenja od strane SAD-a.

Dixon je izjavila da ne planira odustati od primjene europskog zakona o privatnosti i zaštiti podataka, GDPR-a. “Slijedit ćemo postupke o implementaciji koje smo postavili,” rekla je u intervjuu.

“Naravno, postoje potencijalni legalni putevi za koje bi se neka kompanija mogla odlučiti, ali tada bi se postavilo vrlo vrlo nejasno i nesigurno pitanje bi li ta kompanija mogla dobiti odgodu, u uvjetima ovog slučaja, za provođenje naredbe koju donesemo,” dodala je.

Glasnogovornik Mete je izjavio: “Ovaj slučaj povezan je s povijesnim sukobom zakona EU-a s jedne i SAD-a s druge strane, koji se trenutno rješava putem novog okvira za privatnost podataka EU-a i SAD-a. Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...